Новини

103% е разплащането по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013

Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 приключи с над 103% разплатени средства, със завършени изцяло проекти, като няма незавършени или неразплатени. Това отчете в неделя министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по време на годишното информационно събитие на програмата. В рамките на програмата са ремонтирани над 1000 училища и детски градини, няколко хиляди обекти, свързани с културната, здравната и социалната инфраструктура. Променен е облика на 86 населени места.

По новата програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще бъдат финансирани ремонти на училища и детски градини, като специален фокус е поставен върху професионалните гимназии. 12 университета също ще получат финансиране по програмата, пари ще има и за домове за деца, лишени от родителска грижа, както и такива за възрастни. Близо 80% от програмата са отворени за кандидатстване, а над 35% от бюджета е договорен в реални проекти. Към момента са изплатени около 150 млн. лв., а през 2017 година, според Павлова, ще има бум на строителството по нея в общините.

Заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 Деница Николова пожела успех на всички деца, като подчерта, че се създават условия за това да останат в България и да имат своите възможности за развитие.

Информационното събитие се проведе в Ларогото изминалата неделя и бе насочено към децата. Присъстващите получиха подарък – фотоалбум със снимки на 150 туристически атракции, социализирани или възстановени със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“. В него са посочени и GPS-координатите на посочените обекти.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us