Новини

При картографиране откриха подводно свлачище на Големия бариерен риф

Голямо подводно свлачище, което по всяка вероятност е предизвикало унищожително цунами преди около 300 000 години, беше открито в дълбините на австралийския Голям бариерен риф. Древното свлачище, предизвикано от мощно земетресение, довело до цунами с вълни от 27 метра, беше открито изненадващо от учени, които са извършвали 3D картографиране на района. Досега учените са попаднали на осем подводни хълма „по средата на нищото“. Те са открили и необичаен кратер, изследвайки териториите наоколо, каза Робин Бийман от университета „Джеймс Кук“, който е един от съавторите на проучването.

Открито е и голямо парче земя, за което се предполага, че е било откъснато от сушата. То е дълго 20 км и широко 8 км. Свлачището, което е открито на около 75 км от бреговете на щата Куинсленд, Австралия, е голямо общо 32 куб. км или 30 пъти размера на Улуру – известното скално образувание в северните части на Централна Австралия, високо 348 м. Учените са определили възрастта на свлачището като са изследвали корали по един от хълмовете му. Според данните най-старите коралови фосили там датират отпреди 302 000 години.

И макар подобно мащабно свличане на земя да е предизвикало и също толкова мощно цунами, според Бийман голяма част от силата му е била овладяна от Големия бариерен риф, който е послужил като преграда между Австралия и опустошителните вълни.

Бариерният риф е една от най-популярните природни забележителности в света и се разпростира на над 2300 км по североизточното австралийско крайбрежие. Но макар и голяма част от морското дъно да е картографирано на 3D, големите размери на рифа означават, че една значителна част от него все още не е изследвана.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us