Новини

Достигането на абсолютната нула – непостижимо

Абсолютната нула, чиято стойност е 0º по скалата на Келвин и се равнява на -273,15° по скалата на Целзий, се оказва непостижима.

Математици доказаха, че скоростта на доближаване към абсолютната нула има предел. Колкото сме по-близо до нулата, толкова по-трудно става това доближаване, подобно на постигането на скорости, близки до скоростта на светлината.

Настоящият световен рекорд за най-ниска температура в лабораторни условия е поставен през 1999 г. и е 100 пикокелвина или 0,0000000001 Келвина.

Сега учените на НАСА планират да поставят нов рекорд за ниска температура. Експериментът ще бъде извършен в космоса като установката ще бъде изпратена през август на Международната космическа станция. Апаратурата се нарича Cold Atom Lab (CAL). Тя представлява вакуумна камера, лазери и електромагнитен „нож“, предназначени да погасят енергията на газовите атоми, да ги забавят и така да достигнат до температура едва милиардна от градуса в Келвини над абсолютната нула. Това е повече от 100 милиона пъти по-студено от дълбините на космоса. „Проучването на тези свръхстудени атоми може да прекрои нашето разбиране на материята и фундаменталния характер на гравитацията“, заяви Робърт Томпсън от лабораторията на НАСА за реактивни двигатели.

Когато атомите се охладят до екстремно ниски температури в апарата CAL, те ще попаднат в състояние на материята, известно като кондензат на Бозе-Айнщайн. В това състояние не действат законите на класическата физика, а тези на квантовата механика. Материята в това състояние се проявява по-скоро като вълни, а не частици. Квантовите ефекти като съгласуваното поведение на атомите ще се наблюдава на макро ниво. Провеждането на експеримента в МКС трябва да улесни поддържането на газа в състояние на Бозе-Айнщайнов кондензат. На Земята заради силата на гравитацията, това не трае повече от една секунда, но на МКС, според авторите на експеримента, това състояние ще може да се задържи за пет до десет секунди, а по-нататък – и до стотици секунди.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us