Новини

128 години от рождението на астронома Едуин Хъбъл

На днешната дата, преди 128 години, е роден американският астроном Едуин Хъбъл.

Хъбъл променя основно разбиранията на човечеството за Вселената, като потвърждава съществуването не само на Млечния път, а и на други галактики. Сред приносите му е определянето на пропорционална връзка между скоростта на отдалечаване на галактиките и разстоянието им до Земята, т.нар. „червено отместване“. По-късно е дефинирана и като Закон на Хъбъл.

В последните години от кариерата си Хъбъл се опитва да направи астрономията подраздел на физиката, вместо да се разглежда като самостоятелна наука.

НАСА и Европейската космическа агенция кръщават телескопа „Хъбъл“ в негова чест. Апаратът е изстрелян в орбита около Земята през 1990 г. и оттогава насам ежедневно изпраща потоци данни от порядъка на 15 GB. За 17-е си години в орбита телескопът е направил десетки хиляди снимки на далечни звезди, мъглявини, галактики и планети. Негови данни са били основа за над 9000 научни публикации.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us