Новини

137 млн. лв. отпускат за космическата програма на БАН

Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН чества 50 години под мотото „България – космическа държава“.

По този повод държавата обеща общо 137 милн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост да отидат за Националния космически център за наблюдение, координация и управление.
Държавният глава Румен Радев заяви, че трябва да имаме подобен център, в нова красива функционална сграда, която да съответства на нашите традиции, постижения и амбиции за космоса. Трябва в него да постъпва информация от космоса от всякакъв спектър, да има и денонощни дежурни смени, които да следят на екраните какво става над територията на страната. „Всяко министерство, отзад на компютрите, да си има офиси и свои хора, които могат да разчитат тази информация, да я обработват за нуждите на съответното министерство и да може тя да служи на тези министерства, и да я предават на гражданите. Тук не става въпрос за някакво наблюдение за бедствия, аварии и катастрофи, то е изключително важно. Но тук става въпрос за мониторинг на цялата държава, в цялостната й дейност – като почнем от екология, води, гори, пътища, трафик, урбанизация, сигурност, граници, спектрален анализ на почвата за нуждите на земеделието, за всичко“, обясни президентът Румен Радев.

Космосът е продължение на авициацията, с други още по-високотехнологични средства. За нас космосът е израз на амбициите на една нация къде позиционира себе си по отношение на човешкия прогрес и на бъдещето на човечеството. Прави чест на първопроходците, 50 години назад, че позиционираха България в челото на човешкия прогрес. Можем само да бъдем горди и за това, което България направи преди 50 години и по начина, по който се разви българската космическа програма, подчерта държавният глава. Можем да бъдем горди с нашите космонавти – и Георги Иванов, и Александър Александров, и Красимир Стоянов, който, аз съм убеден, е достоен да го нарека български космонавт. Не е късно и може да получи шанса, надявам се в близко бъдеще, изрази увереност президентът Радев.

Много неща се случиха за тези 50 години и български прибори, и апарати, от ново поколение, продължават да изследват Вселената в името на човешкия прогрес. Има вече и частни фирми в България, които произвеждат микро- и наносателити с високо качество, които имат световен пазар, подчерта държавният глава.

Тържественото събрание в БАН беше открито от директора на ИКИТ-БАН проф. д-р Георги Желев в присъствието на председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски. На честването присъстваха също министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, настоящи и бивши командири на българските военновъздушни сили, началникът на Военната академия „Г.С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, генерал о.з. Михо Михов, учени.

 

Преди седем години шефът на института Петър Гецов пред Геомедия

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us