Новини

140 км третокласни пътища са оправени през 2020 г.

Над 140 км третокласни пътища са рехабилитирани през 2020 г. с около 131 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“. Отделно, за текущ ремонт, поддържане и превантивни ремонти по този клас пътища през миналата година са сертифицирани около 150 млн. лв., които са от държавния бюджет. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол.

Третокласните пътища в страната са с обща дължина 11 800 км, като по-голямата част от тях са в незадоволително състояние. От тяхното построяване е изминал дълъг период от време и поддръжката им, както и основното им ремонтиране е свързано със значителен финансов ресурс, отчете Аврамова. През годините, при ограничени ресурси, приоритетно средствата се насочват към по-натоварените направления, но това в никакъв случай не означава, че значението на третокласната пътна мрежа се подценява, тъй като тя има водеща роля за малките населени места в отделните региони. Продължава внимателното планиране на бюджета за 2021 г., като стремежът е поетапно включване на третокласните пътища в подходяща ремонтна програма, така че след няколко години да се постигне цялостно обновяване, каза тя.

По трасето извън населените места на третокласния път Искър – Староселци – Ставерци през миналата година са извършени частични ремонтни дейности на стойност 581 226 лв. Положени са асфалтови пластове в големи участъци, подравнени са банкети, подобрено е отводняването и е ремонтирано голямо мостово съоръжение над р. Искър. И през тази година ще се изпълняват дейности чрез програмата за текущ ремонт и поддържане, като ще бъдат планирани съобразно разполагаемия финансов ресурс, коментира Петя Аврамова.

Незадоволително е състоянието на третокласния път Искър – Писарево – Горни Дъбник с дължина 14,135 км, за което допринася и недоброто възстановяване на пътната настилка в с. Писарево след изграждането на нов водопровод, информира още министър Аврамова в отговор на друг въпрос. През 2020 г. е изпълнено изкърпване на настилката на пътя и изрязване на храсти за по-добра видимост. Агенция „Пътна инфраструктура“ възложи и локални ремонти на участъци със слягания на стойност около 38 хил. лв. Използват се благоприятните климатични условия през зимния период и се работи на трасето, като дейностите по изкърпване ще продължат, допълни тя.

През 2019 г. е извършено цялостно преасфалтиране на 10 км от третокласния път Пъстрово – Сърневец – Съединение, като на участък с дължина 64 м между селата Сърневец и Съединение, поради големи пропадания, е извършен локален ремонт, информира още регионалният министър в отговор на въпрос. За цялата отсечка е планирано полагане на хоризонтална маркировка и монтиране на пътни знаци, които ще се изпълняват по два отделни договора. Полагането на маркировката e възложено през настоящия месец, като крайният срок за изпълнение, при благоприятни климатични условия, е до 28.02.2021 г. Възложен е и монтаж на пътни знаци. С изпълнението им ще завършат планираните от АПИ дейности за подобряване на експлоатационното състояние на участъка от пътя, посочи Петя Аврамова.

Министърът напомни, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ в област Плевен са рехабилитирани 11 км от пътя Плевен – Ловеч и 9 км от пътя Червен бряг – Чомаковци. Със средства от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България се ремонтират над 9 км от трасето между Гулянци и Долна Митрополия, като изпълнението до момента е 40%. През месец март трябва да завърши текущият ремонт на 14 км от пътя Луковит – Червен бряг – Кнежа – Оряхово, а месец септември е срокът за изпълнението на дейностите по 25 км от отсечката (о.п. Плевен – Луковит) – Крушовица – Садовец – граница с област Ловеч. В програмата за проектиране на АПИ е включено и разработването на разширен идеен проект за югоизточен обходен път на гр. Плевен.

Знам, че в цяла България има пътни отсечки, които се нуждаят спешно от ремонт и рехабилитация. Моето желание като министър и желанието на колегите от АПИ е да имаме възможност да правим основен ремонт и цялостно преасфалтиране навсякъде по пътищата в България. Факт е, че това няма как да се случи за 1 година. Поетапно се опитваме да работим във всички области и там, където се приоритизира дадена отсечка, да правим цялостен ремонт. В останалите се налага да правим текущ ремонт и поддържане, коментира министър Аврамова.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

 • Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог
  Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог

  Спирането на парите за поддържане на пътищата ще доведе до образуване на огромни ями през зимата, в които хиляди хора ще потрошат колите си, коментират

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us