Новини

Специален закон трябва за АМ „Хемус“

Единствено специален закон за узаконяване на незаконно извършваното до момента строителство може да даде възможност за продължаване на работата по АМ „Хемус“, обяви пред регионалната комисия на парламента ресорният вицепремиер Гроздан Караджов.

От думите му стана ясно, че не може да се ангажира със срок за изпълнение на магистралата.„По участък 4 и 5 от аутобана се е работело, но те са незаконни строежи“, подчерта Караджов. Според него до момента се е работило „на честна дума“ и сега за тези два участъка трябват поне две години за отчуждения, след това 2 години за строеж и довършване. Може да се предполага, че в края на мандата на сегашното правителство, ако няма обжалвания на процедурите, те ще бъдат реализирани. Същите проблеми са и с останалите лотове. Караджов дори отбеляза, че парламентът може да реши и да се разрушават отсечки.

„При участъци 7 и 8 няма незаконно строителство, но е проектирано непрофесионално, налага се препотвърждаване на ново трасе. След това трябва отново да се проведат отчуждения, процедура по ОВОС и след това да се реализира строителството“, каза още той. За тези участъци предшественикът му на поста Виолета Комитова посочи, че трасетата минават през защитени зони. Единствено участък 2 от трасето се очаква да бъде реализиран до есента на тази година.

„Поради изместване на трасето трябва да се премине цялата процедура за издаване на разрешително за строителство“, посочи Гроздан Караджов.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КАБИНЕТА

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us