Новини

38 години от първия полет на българин в Космоса

На днешната дата (10.04.) през 1979 г. космонавтът Георги Иванов става първият българин летял в Космоса. Така България става шестата страна изпратила човек в Космоса. Иванов участва заедно с командир на полета Николай Рукавишников в програмата „Интеркосмос“. Двамата излитат на борда на кораба „Союз-33“ в 20:34 ч. московско време от космодрума в Байконур.

Целта им е да извършат 28 експеримента по програмата „Интеркосмос“, след като се скачат с орбиталния комплекст „Салют-6“ – „Союз-32“, заедно с космонавтите Владимир Ляхов и Валерий Рюмин, които работят в околоземна орбита от 25 февруари същата година. На 3 км от орбиталната станция основният двигател на кораба „Союз-33“ отказва работа. По инструкции от Земята космонавтите се опитват неуспешно 6 пъти да го включат. Отменят скачаването и е взето решение за прекратяване на полета.

По време на спускането се налага включване на резервния двигател, но след отработване на определените 3 минути се налага да бъде спрян. Космонавтите поемат ръчното управление и приземяват апарата с огромно натоварване за тях, два пъти над допустимото. Спускането трае две минути и половина, като капсулата се приземява на 320 км югоизточно от гр. Джезказган в 19:34 ч. на 12 април 1979 г. През целия полет пулсът на Иванов не се променя и остава нормален.

В крайна сметка Георги Иванов и Николай Рукавишников прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us