Новини

40 години обсерватория в Рожен

На 13 март се навършват 40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ /НАО „Рожен“/ към Българската академия на науките. Това съобщи пресцентърът на БАН.
През първите си години НАО „Рожен“ е научен астрономически комплекс с три телескопа: универсален 2-метров телескоп за фотометрични и спектрални наблюдения и с два по-малки телескопа – 50/70-см Шмит и 60-см Касагрен. Първите наблюдения се извършват на фотографски плаки, а на Касегрен телескопа е монтиран високоскоростен електрофотометър. За първите двадесетина години от работата на обсерваторията са получени над 10 000 фотографии на обекти от Слънчевата система, на звезди и звездни купове, на отдалечени галактики и квазари, и на хиляди спектри на интересни звездни обекти.
С течение на годините в НАО „Рожен“ са въведени първите цифрови CCD камери, които заменят фотографските плаки. Благодарение на сътрудничеството с института от Обществото „Макс Планк“ с двуканален фокален редуктор се правят фотометрични, поляризационни и спектрални наблюдения. Изработен е нов спектрограф за телескоп от два метра и изцяло е обновена системата за управление на телескопа. През 2005 г. е построена нова кула за слънчев телескоп и е монтиран 15-см Лио-коронограф за наблюдения на слънчевата корона и на протуберанси. Изграден е център за посетители с 30-см телескоп за демонстрационни наблюдения.
През последните години благодарение на финансирането по Националната пътна карта за научна инфраструктура в НАО „Рожен“ е започнало интензивно модернизиране и обновяване на апаратурата за астрономически наблюдения. Доставени са нови високоефективни CCD камери за наблюдения с телескопите на обсерваторията. Поръчан е и предстои да бъде доставен 31-см телескоп за наблюдения на Слънцето, оборудван с нови тесноивични филтри и с камера за поляризационни наблюдения. Сключен е договор за доставка на нов роботизиран 1.5-метров телескоп, който предстои да бъде монтиран през 2022 г. Като част от инфраструктурата на НАО „Рожен“, ще бъде изградена станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR, който също е обект от Националната пътна карта за научна инфраструктута за 2021-2027 г.
Поради пандемичната обстановка в страната в НАО „Рожен“ сега не се приемат посетители, информират от Института по астрономия на БАН.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us