Новини

40% от домакинствата живеят в пренаселени домове, докато 30% от жилищата са празни

Над 31% или 1,2 млн. жилищата в страната са необитавани. Най-много от тях се намират в Софийска област – 48%, следвана от Перник с 45% и Бургас с 43.7%. В същото време 40% от домакинствата в страната живеят в пренаселени домове. Ситуацията бе описана като парадокс от зам.-регионалния министър Малина Крумова, която представи проекта за национална жилищна стратегия в предаването „Тази сутрин“ на БТВ.

Според зам.-министър Крумова една от причините за опустелите жилища са споровете между наследници за апартаменти, заради което част от домовете остават празни. Друг фактор за опустяването е заминали в чужбина стопани, които са оставили празни апартаментите си.

„Съществуват и изкривявания, поради факта, че част от необитаваните имоти, всъщност се ползват сезонно“, каза още Крумова.

„Жилищната осигуреност в България е над средната за ЕС, на всеки 1000 души се падат по 550 жилища. При среден размер на домакинство от 2.5 човека това означава, че имаме повече жилища от броя на домакинствата в страната“, допълни Малина Крумова.

Зам.-регионалният министър представи накратко и какво се предлага в националната жилищна стратегия. Документът предвижда данъчни стимули при отдаване под наем на необитавано жилище. Създаване на по-прозрачен пазар за имоти и стандартизиране на имотните оценки също е сред предложенията. В стратегията се обръща внимание на защитата на правата на наемодателите.

В предстоящото преброяване през 2021 г. предстои да се разгледат по-детайлно въпросите свързани с размера на обитаваните жилища.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us