Новини

88 умни града до 2025 г., но не в България

В света ще има поне 88 умни града до 2025 г., в сравнение с 21 през 2013 г., сочи нов доклад на IHS Technology. По-голямата част от тях ще се намират в Азия, но Европа показва амбиции в тази посока и според IHS на Стария континент след шест години те ще са 30.

Голяма част от експертите по света твърдят, че все още не живеем в умни градове, но места като Виена и Амстердам показват, че тази концепция все повече набира сили и се превръща в реалност.

Въпросният доклад казва категорично, че 2019 г. със сигурност няма да е годината на умния град, защото все още не разполагаме с 5G свързаността, която ни е необходима за тях. Инфраструктурата, която ще е нужна, все още се строи, интегрират се решения, които ще направят живота в големите градове значително по-добър.

За IHS в основата на умния град стоят няколко неща. Едно от тях е доброто партньорство между бизнеса, доставчик на интелигентните решения, и властите. Такава със сигурност има на доста места в Азия, където правителства, като това в Южна Корея например, вече показват силен ангажимент по въпроса чрез огромни инвестиции – в 5G инфраструктура, развойна дейност и привличане на кадри с интерес в областта.
Разбира се, зад всичко това стоят стратегии – обмислени така, че бенефициентите да са не само компаниите и общините, но и крайният потребител – гражданинът.

Британското правителство вече отдели 1,7 млрд. лири за проекта си за умна транспортна мрежа в рамките на инициативата Transforming Cities. Това е само една от посоките, в която властите работят, за да подобрят градовете.

Индийският град Ченай залага на изкуствен интелект в битката си с проблемите с трафика. Дубай пък категорично заявява, че ще стане “напълно умен” до 2021 г.

Макар София да не може да постигне всичко това в същия кратък срок, решения вече се създават. Работи се както в посока предлагането на решения за умни паркинги и управление на трафика, така и на следенето на качеството на въздуха и видеонаблюдението.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us