Новини

Аномалия между Зимбабве и Чили е причина за смяната на полюсите

Южноатлантическа аномалия в магнитното поле между Зимбабве и Чили е причината за отслабването на земното магнитно поле през последните 160 г. Такова е заключението на геофизиците Джон Тардуно и Винсънт Хеър от университета в Рочестър, които откриха, че магнитното поле в тази област е толкова слабо, че разположените над нея спътници на практика не са защитени от космическата радиация.
Източникът на Южноатлантическата аномалия е скрит в недрата на планетата, между ядрото и мантията, в района под Южна Африка. Там посоката на магнитното поле в настояще време е противоположна на средната му (глобална) ориентация.
Геофизиците отбелязаха, че магнитното поле над Южноатлантическата аномалия ще продължава да отслабва, което предвещава смяна на магнитните полюси на планетата. Събитието ще повлияе върху работоспособността на наземните и орбитални електронни системи и навигационно оборудване, а също и на заболеваемостта от рак сред хората.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us