Новини

Антарктическият лед се топи шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те

Антарктическият лед се топи шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век – тенденция, която може да доведе до покачване с метри на глобалното морско равнище.
Специалистите от САЩ, Холандия и Франция са използвали въздушни снимки, сателитни данни и компютърни модели, за да проследят колко бързо се топи най-южният континент от 1979 г. в 179 отделни басейна. Учените са установили, че загубата на лед се ускорява драматично – ключов индикатор за климатичните промени в резултат на човешка дейност.
Новото проучване показва, че от 2009 г. Антарктида губи близо 278 милиарда тона (252 милиарда метрични тона) лед годишно. За сравнение – през 80-те години на миналия век загубата е възлизала на 44 милиарда тона (40 милиарда метрични тона) на година.
Скорошните темпове на топене са с 15 процента по-високи от отчетените в миналогодишно изследване.
Учените са установили също, че Източна Антарктида, считана за устойчива на топене, губи около 56 милиарда тона (51 милиарда метрични тона) лед годишно.
Топенето в Западна Антарктида и на Антарктическия полуостров съставлява четири-пети от загубата на лед. Топенето в Източна Антарктида, където е съсредоточената по-голямата част от леда, може да повиши риска от покачване с метри на морското равнище през идните десетилетия, обяснява Ерик Ригнот, ръководител на изследването от Калифорнийския университет – Ървайн.
През изминалия век глобалното морско равнище се е покачило с около 20 сантиметра. Редица проучвания показват, че ускореното топене на ледове – от Гренландия до Антарктида, застрашава крайбрежни райони и градове – от Бангладеш до Флорида и от Лондон до Шанхай.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us