Новини

АПИ поиска от КЗК предварително изпълнение на договора за тол системата

Агенция „Пътна инфраструктура“ е поискала вчера предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на тол системата, от Комисията за защита на конкуренцията. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни, че в момента е спазен регламентираният в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да стартира реалното внедряване на тол системата по републиканската пътна мрежа.

„Извън обхвата на договора с изпълнителя има още няколко неща, които трябва да бъдат извършени, на чисто експертно ниво и това, на първо място, е изготвянето на проекти на промени в сто и четири нормативни акта“, съобщи още регионалният министър. „Втората задача е свързана с начина на контрол, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“, на самия процес на внедряване на системата“, добави Нанков и допълни като трета задача – необходимостта от създаването на финансов модел за тарифиране и обхват на системата, на определени участъци от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол-такса.

„Заложеният обхват на системата, в заданието на процедурата от над 80% от републиканските пътища, най – вероятно ще бъде редуциран“, прогнозира Нанков и подчерта, че според него между 50% и 2/3 от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната реално от тол таксите. По думите му, обаче, експертите са тези, които ще подготвят необходимите анализи.

Обществената поръчка за изграждане на тол система се обжалва от двама участници в процедурата.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us