Новини

АПИ поръча проучване за магистрала „Черно море“

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви, че 14,4 млн. лева ще струва идейният проект на магистрала „Черно море“. Проектната скорост на трасето се предвижда да бъде 120 км/ч, с ширина 27 м, с по две активни и една аварийна лента във всяка посока на движение.
Изпълнителят трябва да изработи най-малко три варианта за пътя Варна – Бургас.

Поръчката включва извършване на инженерно-геоложки и геодезически проучвания на бъдещото трасе, разработване на проектни решения за изграждането на големите мостови съоръжения, виадукти, надлези, подлези, тунели и пътни възли, ландшафтно оформление, изготвяне на мерки по опазване на околната среда и разработване на подробен устройствен план – парцеларен план. Срокът за изпълнение е 365 календарни дни, който включва само времето за проектиране, без времето за преглед на разработката.

Предвижда се трасето на АМ „Черно море“ от север да започва при бъдещата връзка с АМ „Хемус“, в района на с. Слънчево, да пресича Варненското езеро в най-тясната му част при Белослав, да се свърже със съществуващата част от АМ „Черно море“ при с. Приселци и да направи връзка с края на АМ „Тракия“ при кв. „Ветрен“ на Бургас.

Не за първи път се дават пари за проучване на трасето и предлагане на варианти. През 2000 г. бяха разработени три основни варианта: източен, западен и този през Дюлинския проход. Строежът на магистралата е отлаган неколкократно, като също толкова пъти е предлагано изграждане на скоростен път. АМ „Черно море“ е част от цялостното изграждане на паневропейски транспортен коридор 8, който ще свърже пристанищата Варна и Бургас с портовете Драч и Вльора в Албания, осигурявайки сухопътна връзка на товарите между Черно море и Адриатическо море. На север магистралата се планира да бъде продължена до румънското пристанище Констанца.

Според интегрираната транспортна стратегия на Министерския съвет до 2030 г. стойността на трасето е 430 млн. лв. Вероятни варианти за финансиране на строежа са с пари от държавния бюджет или кандидатстване за европейски средства през следващия програмен период. През 2017 г. премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на бизнеса в Китай, като на срещата беше коментирана възможността за концесия на аутобана.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us