Новини

Арестите в „Автомагистрали“ заради „Хемус“, пътищарите с отворено писмо

Мащабна акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистрала „Хемус“, се проведе в различни области на България в сряда вечерта и в четвъртък. Причината за нея е строителството на магистралата и раздадените по процедурата „ин хаус“ стотици милиони. Проверяват се фирми, които са сключили договори с държавната „Автомагистрали“ ЕАД.

Арестувани са десетки, а над 20 са разпитани.

Миналата седмица МВР министърът Бойко Рашков коментира, че част от авансово платените средства, без обществена поръчка за „Хемус“, са пренасочени към купуване на избиратели.

Преди дни стана ясно, че няма разрешителни за строеж на лотовете от 4-ти до 9-и на АМ „Хемус“. Това е установила проверка на ГД „Национална полиция“. В същото време са превеждани авансово пари на фирми. Това са част от нарушенията, установени при вчерашната акция в дружеството „Автомагистрали“.

Заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Атанас Илков изнесе данни от проверката, която до момента е завършена. Въпреки това обаче продължава да тече и към този момент. Сигналът е получен в Регионалното министерство за нарушения при строежа на лотове от 1 до 9 на АМ „Хемус“. В крайна сметка е установено при проверката, че от лот 4 до лот 9 до момента няма издадени разрешителни за строеж и не са започнати отчуждителните процедури.

В същото време Илков обясни, че проверката е установила, че на фирмите, които се занимават със строежа, са преведени авансово суми. Какви са сумите: за 27 километра на 4-и, 5-ти 6-ти лот са преведени 77 милиона лева авансово, за лот 5 авансово са преведени 91 милиона лева, за лот 6 – 101 милиона лева, а при лотове 7, 8 и 9 няма започнати никакви строителни дейности, а са преведени авансово 92 милиона лв. В хода на проверката е установено, че единствено в 4-ти лот са започнали действията по отчуждаване на земи, през които трябва да мине АМ „Хемус“.

До момента има разпитани над 150 човека, които са собственици и част от собствениците на земите, през които трябва да мине магистралата.

Браншовиците от камарата на пътищарите „Пътища“ излязоха с отворено писмо по повода. Публикуваме го без корекции.

Управителният съвет на Българска Браншова Камара „Пътища“ категорично осъжда и се противопоставя на действията на органите на реда през последните часове. В сряда вечер служители на ГДБОП задържаха и разпитаха представители на пътно-строителни фирми, заради изпълнението им на договори, свързани с изграждането на Автомагистрала „Хемус“.

ББК „Пътища“ е създадена като сдружение с нестопанска цел за защита интересите на членуващите в него дружества и обединява усилията им за осъществяване на ефективна дейност при спазване разпоредбите на действащото законодателство. Камарата няма да позволи нейни членове да бъдат възпрепятствани умишлено да извършват дейността си. УС на ББК „Пътища“ настоява политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си.

Всички фирми, членове на камарата изпълняват своите отношения с възложителите съгласно сключените договори. Контрактите, свързани с изграждането на Автомагистрала „Хемус“ спазват всички принципи и изисквания на българското законодателство. Прави впечатление, че през последните месеци започна акция, която бихме определили като целенасочена срещу цял един сектор. Участниците на напълно законните и с обосновани искания протести са подложени на допълнителни ревизионни процедури от Националната агенция по приходите, проверки от Икономическа полиция и разпити.

УС на ББК „Пътища“ е категорична, че в демократична държава репресирането на частния бизнес от държавата и нейните структури е недопустимо. Фирмите членове на камарата винаги са съдействали на държавните институции и органи и са предоставяли изчерпателна информация. През годините компаниите са доказали своята експертиза и лоялност към интересите на обществото. ББК „Пътища“ ще защити интересите им по всички законоустановени начини.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us