Новини

Арх. Шишков: Интерконекторът направи служебния кабинет екип

Завършването на интерконектора между България и Гърция беше най-важният проект, който служебното правителство завърши. Той бе приоритет в работата ми като министър на регионалното развитие и благоустройството. Само за седмица той превърна служебното правителство в екип, със силна съвместна работа. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той подчерта, че екипната работа продължава и при строителството на националната детска болница, което трябва да започне към края на тази година.

В предаването министър Шишков подчерта нуждата от приемането на законов механизъм, за да може да бъде регламентирано незаконното строителство чрез промяна в Закона за устройство на територията, а не с пиар акции. „Незаконното строителство по пътищата е възлагано от 2018 до 2020 г. от тогавашните шефове на АПИ. Ако някой трябва да понася отговорност, това е управителния съвет на АПИ в периода 2018 – 2020 г. Основният проблем е във възлагането“, коментира министърът.  По думите му държавата не може да си позволи да си затвори очите или да го скрие от обществото. И допълни, че при незаконното и некачествено строителство следите винаги оставят, каквото и да се случи, прави и говори. „Политическото говорене не е решаване на проблем. Решението е в промени в закона, за да може на тези строежи да бъде направен анализ. Тези строежи, които са в нормата, ще бъдат обявени за търпими. При тези, в които има проблем, ще накараме строителите да ги коригират“, уточни арх. Шишков. И добави, че така гражданите ще са спокойни, че пътуват по пътища без проблем. Той бе категоричен, че разкривайки незаконните строежи, възлагани от държавата, не прави политически атаки към партии и отделни политици. „Вероятно ще се стигне до разследване на тези възлагания, но колкото по-рано се намери механизъм да се регламентира това незаконно строителство, обществото ще получи полза от това“, каза още той.  Според регионалния министър основният проблем за незаконните обекти е във възлагането, например на основни ремонти като текущи, без проекти и без разрешителни за строеж. Освен пътища по този начин са се ремонтирали и язовири. Министър Шишков посочи, че за по-голямата част от ремонтираните язовири няма одобрени проекти и разрешение за строеж. Той даде пример с яз. „Тополово“, Асеновградско, който е ремонтиран без строителни книжа. Януари месец миналата година се случва авария на язовира, т.е. положението се влошава след ремонт и дадени пари.  „Ако искаме да направим анализ за това строителство, дали отговаря на нормите или не, годно ли е за експлоатация, е необходима проверка по законов път, коментира още Шишков и допълни, че МРРБ и ДНСК са готови да направят анализа, но по законов път.

Шишков разкри и нов скандален случай, свързан с тол системата.  Той информира, че към днешна дата няма доказателства, че електрическите кабели и външни връзки, които снабдяват с ток рамките и камерите на тол съоръженията, са законни и са изградени с разрешителни за строеж. „Когато се е внедрявала тол системата през 2019 г. тогавашният зам.-министър на МРРБ Николай Нанков е попитал ДНСК по какъв начин и ред трябва да се одобряват плановете. Оттам са отговорили, че трябва да има разрешително за строеж и подробен устройствен план, където е нужно. Той е уведомил фирмата, която трябва да го изпълнява, но към момента нямаме никакви данни, че извършеното строителство има разрешение за строеж. Може да се окаже, че към мащаба от незаконно възложеното от държавата строителство ще добавим и други обекти“, обясни арх. Шишков. Той бе категоричен, че камерите и рамките на тол системата са законни, с издадени разрешения за строеж, но за външните връзки няма документи. „Възложил съм проверка, включително ще проверим в общините дали имат одобрени строителни книжа, но в МРРБ няма  и вероятно ще се окаже, че за голяма  част  от кабелите няма разрешения за строеж“, подчерта арх. Шишков.

Регионалният министър заяви, че МРРБ извършва проверка на жълтите павета и ул. „Граф Игнатиев“ в София, защото ремонтите са правени с европейски пари. „Проверките не са атака към Столична община. Ако успеем да решим казуса, ще помогнем на общината, а няма да ѝ пречим. Удължихме срока. Ако не го бяхме направили, през март София щеше да загуби над 20 млн. лв.“, посочи арх. Шишков.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството обърна внимание и на проблема с ВиК инфраструктурата в страната. Той обобщи, че  мрежите са в  много лошо състояние, а в същото време заради лошо планиране от преди години, рискуваме провал  и можем да загубим европейски средства за ремонта ѝ.  „За съжаление имаме огромен провал с усвояването на средствата. Емблематичен пример е Варна – там на практика няма започнало строителство по всички обекти. Общината се е забавила с общите устройствени планове, отчуждаванията на терените и др. Това показва, че преди да правим големите проекти трябва да имаме планиране, за да се построи нещо законно. Това е проблема на едно управление от 6-7 години назад, което не е могло да си планира бързо и ефикасно. Затова нямаме планирани магистрали, затова имаме незаконно строителство, основната причина е тази. Политиците трябва да си вземат бележка и да не се повтарят“, подчерта той.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us