Новини

Архитекти: Да преосмислим градската среда след коронавируса

Известните швейцарски архитекти Жак Херцог и Пиер дьо Мюрон призоваха в условията на сегашната пандемия градовете да станат по-близки до природата, а болниците – по-гостоприемни, съобщи ДПА. Носителите на награда „Прицкер“ дадоха интервюта за 70-тите си годишнини.
„Трябва да преосмислим градоустройството си – каза Херцог пред швейцарския в. „Тагес Анцайгер“. Пандемията от коронавируса не трябва да предизвика движение от градовете към провинцията, а да доведе до повече зелени площи и изпълнени със светлина апартаменти в градските зони.
Трябва да доведем провинцията в градовете. Бъдещето не е в разширяването на градовете в провинцията, а в опазването на природата“ – каза Херцог, който навършва 70 години днес.
Дьо Мюрон, чийто рожден ден е на 8 май, каза, че въпросът как да се строят болниците сега е най-актуален. Двамата приятели от детинство работят върху три клиники, сред които е детска болница в Цюрих, в която има зони за почивка, създаващи домашна атмосфера, и рехабилитационен център за хора с увреждания на гръбначния стълб, в който пациентите да могат да виждат небето от леглата си.
„Болницата вече не е затворена институция, а отворено, гостоприемно пространство“, каза Дьо Мюрон пред в. „Нойе Цюрхер Цайтунг“.
Херцог и Дьо Мюрон са известни със сградата на галерията „Тейт“ в Лондон, „Алианц арена“ в Мюнхен, концертната зала „Елбфилхармони“ в Хамбург.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us