Новини

Архитектурните санкции срещу Русия

Русия търпи не само икономически санкции заради нахлуването на територията на Украйна, но и архитектурни. Обектите, които няма да се осъществят заради набезите на Кремъл към Киев, бяха описани от забранения на територията на русия портал Медуза.

Първите

Една от първите, които спряха сътрудничеството с Русия, беше голямата архитектурна фирма MVRDV от Ротердам, която проектира повече от сто сгради по света. Преди началото на руската военна инвазия в Украйна, ръководителят на студиото Вини Маас многократно идваше в Русия, за да изнася лекции. На 28 февруари на сайта на бюрото се появи текст, в който архитектите нарекоха случващото се „зверство“ и подкрепиха всички, „които протестират срещу войната“. MVRDV напълно спря работа както в Украйна, така и в Русия, където първият му проект трябваше да бъде 19-етажен жилищен комплекс RED7 – от 2018 г. той се строи на кръстовището на булевард „Академик Сахаров“ и Garden Ring в Москва. Монолитната рамка на сградата е готова и всички строителни материали са в Русия, но строежът е спрян.

Най-големите проекти с най-голямо отлагане

Спря работа и бюрото на световноизвестният британски архитект Дейвид Чипърфийлд, за чиято най-значима работа се смята реставрацията на разрушения през Втората световна война музей в Берлин. До 2024 г. неговото бюро планираше да превърне сградата на централния телеграф в Москва в комплекс със смесена употреба с офиси, ресторанти и магазини. Трябваше да се появят наблюдателна площадка на покрива, обществено пространство във вътрешния двор, както и магазини на известни световни и местни марки. На 2 март Дейвид Чипърфийлд осъди действията на Путин и обяви, че всички руски проекти са отложени. Работата по телеграфа ще бъде продължена от руски специалисти – конструкторското бюро APEX, главните конструктори на проекта.

Заха Хадид ли?

Доскоро Zaha Hadid Architects (ZHA) работи по няколко големи руски проекта наведнъж. Сред тях са московската метростанция Кленови булевард 2, технопаркът Сбербанк в Сколково, Смарт сити в Рубльово-Архангелское, Концертната зала на Свердловската филхармония в Екатеринбург, проектът за обновяване на жилищни райони в квартал Ломоносовски в Москва и 200-те метър жилищен комплекс Юнион парк в Московския квартал Хоросево Мневники. На 5 април главният архитект на Москва Сергей Кузнецов написа, че властите са „приели принудителни мерки за анулиране“ на предишните планове, след като ZHA също излязоха с антивоенно изявление: „Шокирани и натъжени сме от конфликта в Украйна“.

Станиславски, импресионистите, Мосфилм, ама друг път…

Друго британско студио, John McAslan + Partners, от много години създава офиси и културни съоръжения в Москва. Те проектират Музея на руския импресионизъм, както и фабриката Станиславски и бизнес центровете Олимпия. През 2021 г. архитектите започнаха работа по новата сграда на филмовото студио Мосфилм. Според партньора от бюрото Ейдън Портър, те също вече не възнамеряват да си сътрудничат с Русия.

Дълбока тъга

Базираната в Амстердам архитектурна фирма UNStudio публикува изявление на уебсайта си, в което изразява „дълбока тъга“ по събитията в Украйна и обявява спиране на руски проекти. Бюрото планираше жилищен комплекс в Москва и да направи основен ремонт на Приморската алея на Сочи.

Не е време за антивоенни проекти…

Руско-холандското студио MLA+ отказа да работи по концепцията на Парка на победата в Мурманск – на територията на Зеленая сопка, където през 1974 г. се появява паметник на защитниците на съветската Арктика. Архитектите работеха в консорциум с Kvorning Design studios от Копенхаген и CLEVERS от Санкт Петербург (и двата екипа подкрепиха решението на студиото). MLA+ казват, че паметникът е бил предназначен да бъде антивоенен, но сега е трудно да си представим подобен проект. „Сега не е моментът за проектиране на парк на победата“, написа на страницата си във Фейсбук Яна Голубева, представител на бюрото.

В Украйна

Сред напусналите са бюрото на британеца Норман Фостър Foster + Partners, които обявиха, че ще възстановяват Харков.

На 4 март Herzog & de Meuron обявиха в Instagram, че работата с Русия противоречи на принципите на бюрото, поради което са принудени да спрат проекта.

Япония

Малко преди войната стана известно, че първите проекти на лауреати на Pritzker от Япония, бюрото SANAA, ще се появят в Русия. През ноември 2021 г. Музеят за съвременно изкуство „Гараж“ обяви, че японците ще реконструират руините на шестоъгълния павилион и ще отворят там културен център до 2026 г.

Засега „Гараж“ не коментира ситуацията около съдбата на проекта. Известно е само, че на 27 февруари музеят реши да спре работата по изложбите: те ще бъдат пренасрочени „за време, когато човешката и политическата трагедия в Украйна спре“.

Изключението

Само една голяма архитектурна фирма, австрийската Coop Himmelb (l)au, публично заяви, че ще продължи да работи в Русия. „Не строя за Путин, а за хората“, каза съоснователят на студиото, известният архитект Волф Прикс. Украйна наложи санкции срещу Прикс и други съоснователи на Coop Himmelb (l)au.

Биеналето във Венеция през 2023 г. под въпрос

Не е известно дали Русия ще бъде представена на биеналето на архитектурата във Венеция през 2023 г. Екипът на тазгодишното биенале на изкуството обяви на 27 февруари, че няма да може да присъства на изложбата: нейният куратор Раймундас Малашаускас и художниците Кирил Савченков и Александра Сухарева отказаха да участват в проекта. В допълнение към архитектурните фирми, работата в Русия беше спряна от най-големия доставчик на софтуер за строителството Autodesk.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us