Новини

Арктическият лед се топи два пъти по-бързо, отколкото се смяташе

Морският лед по арктическото крайбрежие се топи два пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега, сочат резултати от проучване на лондонския Юнивърсити колидж, цитирано от АФП.
Изследването, чиито резултати бяха публикувани от сп. „Криосфера“, заключава, че ледът в основните крайбрежни арктически райони изтънява от 70 на сто до 100 на сто по-бързо, отколкото учените предполагаха досега.
За изследването са използвали актуални данни за дебелината на снега върху леда и за пръв път се отчита въздействието на глобалното затопляне.
Дебелината на морския лед се определя чрез измерване на височината на леда над морското равнище, като този показател се изкривява от дебелината на снежната покривка върху леда.
„Предишните изчисления се основават на дебелината на леда, определена от снежни карти, актуализирани за последен път преди двадесет години“, каза ръководителят на изследването, докторантът Роби Малет. „Морският лед започва да се формира все по-късно през годината и снегът разполага с по-малко време, за да се натрупа. Изчисленията ни отчитат този спад за първи път и затова стигаме до извода, че морският лед се топи доста по-бързо, отколкото мислехме досега“, обясни той.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us