Новини

Астрономи откриха диамантена планета


Астрономи откриха планета, която е с два пъти по-големи размери в сравнение с тези на Земята, съставена е до голяма степен от диамант и орбитира около звезда, която е видима с невъоръжено око.

Скалистата планета 55 Cancri e се намира на разстояние 40 светлинни години в съзведието Рак и се движи толкова бързо, че една нейна година продължава едва 18 часа.

Откритието е направено от американско-френски изследователски екип. Планетата е с два пъти по-голям радиус в сравнение със земния, но е с по-голяма плътност, а масата й е 8 пъти по-голяма. Освен това новооткритата планета е невероятно гореща – температурата на повърхността й достига 1648 градуса Целзий.

Диамантени планети са наблюдавани и преди, но сега за пръв път е открита подобна планета, която орбитира около сходна със Слънцето звезда и е изследвана толкова детайлно.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us