Новини

Астрономи предполагат за наличието на кислород в атмосферата на екзопланета

Откритата през миналата година скалистата екзопланета GJ 1132b още тогава заинтригува екип от астрономи от Харвард. Планетата се намира на 39 светлинни години от Земята и според последни проучвания вероятно има атмосфера богата на кислород.

Въпреки наличието на едно от ключовите условия за живот GJ 1132b не е обитаема, защото е в много близка орбита на звездата си и температурите на повърхността й са от порядъка на 230 градуса по Целзий. При такива стойности наличието на вода би създало парников ефект, а кората ще е в състояние на магма.

Според астрономите е възможно Венера да е преминала през подобен етап и в ранната си история да е била богата на вода, но парниковият ефект я е превърнал в неблагоприятна за живот. Ако бъде потвърдено наличието на кислород GJ 1132b, може да се окаже, че е претърпяла подобна трансформация. Екзопланетата може да се окаже и първата скалиста планета с кислород, открита извън пределите на Слънчевата система. Установяването на наличие на кислород може да стане с телескопите от ново поколение – Giant Magellan и James Webb Space Telescope.

Откритието ще помогне на учените по-лесно да намират други планети с потенциално подходящи условия за живот.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us