Новини

Астрономи се дразнят на сателитите в ниска орбита

От изстрелването на „Спутник 1“ през 1957 г., ниската околоземна орбита става все по-населена с над 2200 спътника, изстреляни досега, съобщи електронното издание „СайънсАлърт“.
Всички тези сателити, заедно с компоненти от изстрелялите ги ракети и други механични части, сега образуват нещо като гъста „мъгла“ от космически отпадък, пише Мартин Маккустра, председател на звеното по физико-химия на обединението на химическите институти в Шотландия и преподавател в университета „Хериот-Уот“, в статия за сайта „Конвърсейшън“.
През последнте няколко седмици „СпейсЕкс“ изведе в орбита 60 нови спътника като част от програмата си „Старлинк“. В момента около 400 спътника от програмата са в ниска околоземна орбита, предвижда се те да станат 12 000.
Отпадъците са с размери от няколко микрона до няколко метра. Аерокосмическият инженер Стюарт Грей от университета в Стратклайд е създал впечатляваща визуализация, според която над 20 000 обекта с размер над 10 сантиметра са в орбита около Земята. милиони пък са отпадъците с размер под 1 милиметър.
Астрономи аматьори вече изразяват тревогата си от нарастващия брой ярки движещи се обекти в нощното небе. Професионалистите са още по-разтревожени, пише авторът.
Ярките повърхности на спътниците могат да отразяват слънчеви лъчи и това увеличава прякото слънчево въздействие върху повърхността на Земята. Тези интензивни отблясъци светлина са много по-силни от слабите източници на светлина, наблюдавани обичайно от астрономите и това ще попречи на наблюденията на отделечени космически обекти.
Освен това пренаселеността в околоземна орбита ще има последици и за спътниците, както и за космическите кораби, включително и на пилотираните. Сблъсъкът им с отпадъци може да доведе до опасни ситуации при скорост над 54 700 километра в час, което ще има огромно въздействие върху астронавните и космическите кораби. Авторът прави сравнение с драматичните сцени от филма от 2013 г. „Гравитация“.
Космически агенции като НАСА и Европейската космическа агенция наблюдават космческия отпадък и разработват планове за контрол върху въздействието му.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us