Новини

Авиоконструкторът Янислав Мирков с разказ за Софийския планетариум, който се открива днес

От днес София ще има планетариум! Той е изграден от младите ентусиасти от Фотоникс и отваря врати за малки и големи с различните си презентации за всяка публика.

С един от конструкторите на съоръжението – авиоконструкторът Янислав Мирков разговаряме в навечерието на голямото събитие.

Геомедия: За колко време се сглобява планетариум? Колко струва? Може ли всеки да го произведе в двора си? Високо технологична ли е работата по създаване на планетариум?

 

Янислав Мирков: Самото изграждане на планетариума, не е толкова лесно, защото всяка една част е проектирана, поръчана и изработена специално за това място, а всичко това се усложни от подхода, който ние възприехме. Конструкцията се усложнява, след като решихме да наклоним купола на 25 градуса – така се усложниха формите. Всеки може да си го сложи в двора, заради размерите на планетариума, но едва ли може да си го направи сам, защото са използвани авиационни технологии, които са много специални. Направен е от фибростъкло и епоксидна смола. Най-голямата инвестиция за този проект беше създаването на матрицата, която е с лазерно нарязани листове, които съвпадат перфектно, за да не се получат отклонения от 0,2 – 0,3 единици от милиметъра. Така че всеки може да си го направи, но ние – екипът, който се събрахме, научихме доста за това как се изгражда.

Геомедия: Защо трябва да е под наклон от 25%?

 

Янислав Мирков: Консултирахме се с най-големите експерти в света по създаване на планетариуми, които ни посъветваха, че накланянето на купола на градус до 30 позволява транслационни движения над повърхността на Земята, което е много по-естествено, когато се случва пред самия човек, а не над него. Защото, ако искаме да се движим например над повърхността на Марс, където е много интересно, и ако това движение се случва вертикално над нас, е неестествено за самия човек и за човешкия мозък. Тази промяна оскъпи много проекта, но си заслужава.

 

Геомедия: Смятате ли да правите такива планетариуми, при положение че вече сте натрупали опит и знания?

 

 

Янислав Мирков: Водим разговори с различни частни лица и с институции къде можем да направим такова нещо – ние търсим партньори, с които да работим и намираме съмишленици. Досега ни пречеше това, че нямахме работещ планетариум, но сега вече имаме прототип. В България хората са недоверчиви, когато става дума за нещо високотехнологично, но не могат да го пипнат.

Геомедия: Практично – разкажете за параметрите, колко ще струва билетът, колко време ще трае едно посещение? Какво може да се види? Кога наистина ще заработи – практически кога може всеки един гражданин да го посети? Със сигурност има голям интерес – разкажете за интереса…

 

 

Янислав Мирков: В момента създаваме такава система за запазване на билети. Билетът за деца, студенти и възрастни ще струва 10, а за възрастни ще е 15 лв. до 17 часа, а 18 лв. след 17 часа и събота и неделя. Ще има сесии, които са с различни нива на сложност. Подбрали сме така съдържанието, така че и малките да могат да разберат, за какво им се говори. Но има и сесии, които са насочени за хора с по-задълбочени интереси. Планетариумът е 5 м в диаметър, но пространството е много интимно. Той е единствено и само частно финансиран. Той е пресметнат така, че да се самоиздържа. Нито една институция не ни подкрепи.

Геомедия: Всъщност какво е планетариум?

 

 

Янислав Мирков: Хората бъркат обсерватория и планетариум, но планетариумът представлява затворено пространство тип киносалон, където вече готова информация, събрана от телескопите в обсерваторията, например Роженската обсерватория може да създаде филм, който да бъде прожектиран в планетариума. Планетариум е купол с основа на сферичен екран с цел да информира публиката за близкия и дълбокия космос, къде се намираме в тази схема от планети, луни, слънца. За разлика от телескопите, които наблюдават видимата светлина в реално време.

Геомедия: Наскоро София беше домакин на международната конференция Живот във Вселената. Започва конференцията, посветена на 380 години от смъртта на Галилео Галилей. Какво мислите за тези събития?

 

 

Янислав Мирков: Тези конференции, където се събират хора, които се интересуват от различни теми – са полезни за обществото, защото единствено само чрез обмен можем да създадем общество, което да е ползотворно за себе си.

 

 

Снимка Фотоникс

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us