Новини

Аврамова: Пътната безопасност зависи от всички ни

Безопасността на транспортната система е задача пред всички – и изпълнителна, и местна власт, и неправителствени организации, и браншови организации, и обществото като цяло. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в международната кръгла маса на тема „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“, която се провежда по повод Деня на безопасността на движение по пътищата.

Министърът подчерта, че пътната безопасност е топ приоритет, работата по който не спира. В изпълнение са 119 км стратегически инфраструктурни пътни проекти – работи се по магистралите „Хемус“, „Струма“, „Европа“; по скоростния път „Видин – Ботевград“. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“, бюджета и програмите за териториално сътрудничество се рехабилитират основни пътни участъци от републиканската пътна инфраструктура с дължина около 824 км за над 500 млн. лв.

Регионалният министър съобщи още, че експерти от АПИ са направили обследване на участъците с концентрация на пътно-транспортни произшествия, данните от което  се обработват, и предстои съвместно с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да бъдат набелязани още мерки за обезопасяването им.

Министър Аврамова подчерта, че темата за безопасността на транспортната система трябва да се разглежда в нейната цялост и всички елементи да се анализират заедно – водачи, превозни средства, инфраструктура. Тя напомни, че по данни на МВР за миналата година 96,73% от пътно-транспортните произшествия в страната са станали, поради нарушения на водачите на превозни средства. Само 0,39 на сто от катастрофите са заради пътните условия. 593-ма души са загинали именно поради нарушение на водача.

Аврамова коментира, че е важно всеки, който е на пътя, да проявява  самодисциплина и разум. Трябва да се включи цялата общественост, защото не бихме могли да се справим само като институции, без широко обсъждане на проблемите и включване на всички хора, които участват в този процес, каза още тя.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us