Новини

Автономни автобуси превозват пътници в Талин

В столицата на Естония от миналата събота се движат два малки автономни автобуса. Властите отчитат, че първите им дни са преминали „без големи инциденти“, предаде БиБиСи.

Двата безпилотни автобуса се движат по маршрут до бившата електроцентрала Kultuurikatel, която в момента е основно място за провеждане на събитията по естонското европредседателство. Рейсът е и част от събитията съпътстващи домакинството на Естония на ЕС. Автономните обществени превозни средства ще се движат от понеделник до събота между 8.30 и 17.30 часа до края на август и ще бъдат безплатни за ползване от граждани и гости на Талин. Всеки от автобусите е с капацитет осем места.

Стойноста на пилотния проект е 100 хил. евро, две трети от които се покриват от партньори от частния сектор.

Естонската информационна агенция ERR съобщава, че до момента превозните стредства без водач не са участвали в катастрофи. Все пак свидетели разказват за някои малки инциденти, например, че в понеделник автобус не е дал път на полицейски автомобил с включен светлинен сигнал. Фотограф на естонската агенция пък е заснел автономен автобус да пренебрегва червена светлина на пешеходен светофар.

Съгласно естонското законодателство, въпреки липсата на шофьор, на борда на всеки автобус трябва да има отговорник, който трябва да обясни на пътниците за технологията на автономните превозни средства.

kaart eng

Маршрутът на автономните автобуси

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us