Новини

Българите най-загрижени за екологията

На въпрос кои са основните заплахи за околната среда, българските участници в допитването посочват най-често замърсяването на въздуха (61%, при 46% в ЕС). Замърсяването на водите се посочва от 41% (38% в ЕС); замърсяването на почвата е посочено от същия дял български граждани (30% в ЕС); растящото количество отпадъци (47%, при 46% в ЕС). Данните показват, че гражданите на ЕС се тревожат за изменението на климата повече от българските участници в проучването на Евробарометър – 53 срещу 43%.

Общо 59% от българите и 53% от останалите в ЕС определят като много важно опазването на околната среда. Донякъде важен е този въпрос за 32% от отговорилите у нас и 41% от останалите участници в допитването.

Всеки трети българин и всеки четвърти в ЕС е на мнение, че околната среда ще бъде по-чиста, ако се въведат по-строги закони и по-големи глоби. Почти всеки трети у нас (28%) и 16% от останалите в ЕС очакват проблемите да се решат с налагане на повече данъци на замърсителите.

Общо 30% у нас и 33% в ЕС са убедени, че промяната ще настъпи със съобразяване на личното поведение. Около 30% в ЕС и малко над 20% у нас са мнение, че са нужни промени в установените начини на производство и търговия, търсене на нови технологии и решения, повече информация за потреблението на енергия и за разделното събиране на сметта.

Общо 66% в ЕС и едва 23% от хората у нас в последните шест месеца са отделяли отпадъци за преработка. Пластмасовите стоки за еднократна употреба са избягвали 45% от гражданите на ЕС и 32% от хората у нас. Данните показват също, че мнозинството в ЕС (70%) и в нашата страна (60%) очаква решенията за околната среда да се взимат не на национално, а на европейско равнище.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Водата на Земята е дошла от астероиди
  Водата на Земята е дошла от астероиди

  Анализът на състава на пробите от материя, донесени на Земята от астероида Рюгу в рамките на японска космическа мисия, подкрепя теорията за извънземен произход на

 • Използват карти извън контекст за дезинформация
  Използват карти извън контекст за дезинформация

  Климатоскептиците откриха ново средство за разпространение в социалните мрежи на съмненията в теорията за климатичните промени: като публикуват извадени от контекста метеорологични карти, навеждащи към

 • Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега
  Човек от Оксфорд ще ръководи Пътна инфраструктура засега

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството от служебния кабинет арх. Иван Шишков назначи Иво Иванов за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Иво

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us