Новини

Българите от Острова инвестират най-много в жилища у нас

През последната година и половина се забелязва ръст на инвестициите на българи, живеещи на Острова, в апартаменти в столицата на България, разказа Десислава Петрова, управител на BESO Homes.

По думите ѝ, около 10 процента от сделките на компанията са именно такива – българи, които работят най-вече във Великобритания, както и в Германия и нямат намерение да се връщат скоро в България. Несигурността около Brexit обаче ги кара да влагат средствата си в позната инвестиция, а именно в апартаменти в столицата ни. „Някои от тях купуват и по 2-3 апартамента“, посочи тя.

Според нейните наблюдения, въпреки значителното повишение на цените в София през последните години, все още значителна част от покупките на жилища в града са с цел инвестиция.

Забелязва се и увеличение на българи, живеещи в по-малки градове в страната, които купуват в София с цел инвестиция, като остават да живеят по родните си места.

Според данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2019 г. ръстът спрямо предходното е 0,6%, а спрямо година по-рано – 5%.

Спрямо първите три месеца на 2019 г. поскъпването при съществуващите жилища е в рамките на 1%, а при новото строителство статистиката отчита спад от 0,2%.

През 2018 г. има издадени разрешения за строеж на 15 000 жилища, от които е започнало строителството на 8 000. Според Петрова това означава, че има достатъчно предлагане на пазара, но не сме достигнали ситуация на свръхпредлагане.

Според изчисления на бранша, на столицата са необходими около 12-13 000 нови жилища годишно.

Изграждането им обаче е затруднено от редица проблеми, свързани с дейността на общината, посочиха от Националната асоциация на строителните предприемачи.

По думите на Георги Шопов, председател на НАСП, проблемът се крие в политическия модел и политиците, които „робуват на малобройни протести“ срещу компании, които работят в рамките на установения устройствен план.

Според него, този проблем може да бъде решен, като бъде даден „рестарт на цялата система“, като се ползват примери от Европа. Бизнесът настоява за по-прости и ясни правила, които остават устойчиви във времето. „Над 84 пъти е променян Законът за устройство на територията“, посочи той. В същото време администрацията в града си досъздава и променя правила.

Предприемачът Борислав Точевски настоя отново за намаляване на административната тежест, като посочи, че това е „бич за богатството на обществото, защото то произвежда по-малко и е по-бедно“. Сред основните искания на НАСП, е създаването на електронно строително разрешително, което ще повиши прозрачността и ще забърза процеса. Подобна система вече работи в Северна Македония и Сърбия.

По думите му за първите шест месеца на годината строителните предприемачи са внесли в бюджета на Столична община приблизително 7,8 млн. лева от такси за разрешения за строеж на сгради. Приходите за общината от останалите такси е два пъти по-висок, посочи Шопов.

Предприемачите настояха и общината да изгражда превантивно инфраструктура, което ще намали напрежението и ще позволи на града да се развива.

„София не се развива на север, защото няма инфраструктура“, допълни Точевски.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us