Новини

Българите са по-скоро доволни от работата и заплащането си според ново проучване на „Галъп интернешънъл“

Личната оценка на българите за работата, заплащането и началниците им е по-скоро добра. Това стана ясно от ново проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души. Очакванията на допитаните по въпроса за безработицата е тя да расте, но предполаганите от тях стойности са най-ниски от години, допълват от агенцията.

43% от участниците в анкетата работят и са доволни от работата си, 18% не са доволни, 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, докато 10% не работят и не са доволни от работата си до този момент. В най-голяма степен доволните от работата си очаквано имат и най-високо образование, коментират социолозите.

gal1

„Данните няма как да показват обективната картина на пазара на труда – те разкриват субективните усещания в обществото, отразени в декларациите на респондентите“, предупреждават социолозите. „Затова и оптимистичните изводи биха били прибързани, допълват от агенцията.

53% от работещите пълнолетни българи декларират, че са доволни от парите, които получават от работодателите си, докато 44% – че не са. С отговорите на този въпрос е оценено не само нивото на заплащане, но и възможностите на хората да си намерят друга по-добра работа, взимайки под внимание съотношението труд/заплащане.

gal2

58% от анкетираните са отбелязали, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове.

gal3

Очакванията на българите за безработицата са на ниски нива в сравнение с предходни периоди. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%. Междувременно растат очакванията безработицата да остане на нива като сегашните (47% от допитаните този месец), а очакванията за намаляване на безработицата се движат напоследък на нива около и над 10%, като този месец са 14%. Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но с намаляващ темп.

{module [180]}

Снимки: „Галъп интернешънъл“

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун
  Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун

  Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне първите ясни изображения на Нептун и пръстените на планетата от десетилетия, съобщи АФП, като цитира информация на НАСА. Европейската космическа

 • Одушевено: Лагуна „стана“ човек
  Одушевено: Лагуна „стана“ човек

  Или как можем да опазим природата… Силно замърсената испханска лагуна Мар Менор е първата екосистема в Европа, която получава правен статут на личност. Решението бе

 • Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн
  Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн

  Пръстените на Сатурн може да са се образували в резултат на смъртта на голяма луна, отклонила се твърде близо до планетата, предаде Ройтерс, като цитира

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us