Новини

България и Израел ще си сътрудничат за водите

Споразумение между правителството на Република България и правителството на Държавата Израел за сътрудничество в областта на водите подписаха днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и посланикът на Израел в страната ни Н. Пр. Йорам Елрон.

На церемонията присъства и изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Илиян Илиев.

По-рано днес Министерският съвет одобри проекта на споразумение.

Споразумението ще даде нови, по-широки възможности за сътрудничество с Държавата Израел, която е еталон  за управление на водите, каза министър Петя Аврамова по време на церемонията. България все още не е решила проблема с водоснабдяването, пречистването, загубите на вода по водопреносната мрежа и нейното повторно използване. Убедени сме, че редица въпроси изискват многостранно сътрудничество, защото се намираме във време на климатични промени и трябва да пазим този безценен ресурс – водата. Споразумението ще открие „зелен“ коридор за по-интензивното прилагане на иновативни решения и технологии. Голям интерес за нас представлява и използването на интелигентни системи за управление на ресурсите, включително оптимизация на водната мрежа, сателитен мониторинг и др., допълни регионалният министър.

Имаме много опит и научни постижения в сферата на използване на водите, които с удоволствие ще споделим с вас, каза Н. Пр. Йорам Елрон и изрази увереността си, че ползите от това споразумение ще бъдат двустранни.

България разполага с ВиК мрежа, която е дълга над 90 000 км и голяма част от нея вече е силно амортизирана. Необходимо е намиране на нови възможности за питейно битово-водоснабдяване за регионите с ограничени ресурси, както и решаване на проблемите, свързани с климатичните промени, без да се надвиши прагът на социална поносимост на цената на услугите. Отрасълът се нуждае както от проучване на добри практики и модели за управление, така и от усвояване на авангардни технологии. Водеща в този аспект е Държавата Израел, която е еталон за ефективно използване на водните ресурси чрез добра организация и широко приложение на новите технологии.          

Дейностите за сътрудничество съгласно споразумението могат да включват: изграждане на по-добри връзки във водния сектор между двете страни, които могат да обезпечат нови резултати в развитието на водната индустрия чрез фокусиране върху световните пазари, обмен на опит, ноу-хау, добри практики, научна и техническа информация и данни за водите. Предвижда се възможност за съвместно организиране на семинари, уъркшопи и срещи с участието на учени, експерти, лица, отговорни за взимането на решения, и други от двете държави, както и партньорства в професионалната, научната, образователната и обучителната сфера за изграждане на необходимите умения за водните сектори в двете държави. Ще могат да се предприемат действия за изграждане на капацитет и дейности за техническа помощ, както и за идентифициране на източници на международно финансиране на проекти.

Споразумението ще бъде стъпка към изпълнение на Резолюция A/RES/70/1 на ООН относно целите за устойчиво развитие и по-конкретно Цел 6: Гарантиране на наличност и устойчиво управление на водите и канализация за всички.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us