Новини

Българска академия на науките ни среща със световноизвестния учен Седрик Вилани

Българската академия на науките и Френският културен институт, съвместно с Колеж дьо Франс, организират „Среща със Седрик Вилани“. Срещата – разговор ще се проведе на 16 март (петък) от 15 часа в Големия салон на БАН, ул. „15-ти ноември“ 1. Работният език ще бъде английски. 

44-годишният ексцентричен и увлекателен лектор Седрик Вилани, посветил се на идеята да покаже, че математиката може да е приятна, ще се срещне с ученици, студенти и учени, за да разкаже за своята мисия – какво е да си учен-математик. По време на тази среща – разговор той ще представи неговите „21 предложения как да си възвърнем вкуса към математиката“ и ще сподели идеи, които могат да вдъхновят и да обнадеждят младите учени. Като член на Френския парламент, той ще изложи вижданията си по актуални теми и ще говори за научните приоритети на Европа.

Седрик Вилани е френски учен, носител на престижния „Fields Medal“ на Международния математически съюз от 2010 г., наричан често „Нобелова награда по математика“. Отличието получава за трудовете си, свързани с кинетичната теория на уравнението на Болцман и с оптималния пренос. Директор е на Института „Анри Поанкаре“ в Париж и преподавател в Университета на Лион. Вилани е депутат от партията „En Marche“, член на Стратегическия съвет за наука към министър-председателя на Франция и като такъв допринася за очертаването на приоритетите на френската научна стратегия. Доскоро ръководи екипа за изграждане на стратегията на Франция в областта на изкуствения интелект и работи по въпросите на преподаването на математика. Автор на няколко книги, сред които и преведените на български език „Живата теорема“ и новоиздадената книга „Лунни мечтатели“.

След събитието в БАН Седрик Вилани и Жером Ферари – писател, носител на наградата Гонкур, ще проведат дебат на тема „Вдъхновено от Хайзенберг“ във Френския културен институт (пл. „Славейков“ 3), от 18 ч. Тъй като местата за този дебат са ограничени, можете да се запишете за участие на следния линк: https://docs.google.com/forms/d/11wwYeCS-Tb4v2Dd6ZkZedR-f2lVXOQmwWlUsvuH4Ebo/edit.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us