Новини

Българският кораб към Антарктика навлезе в опасен район

Старши помощник-командирът на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, кап. III ранг Радко Муевски заяви, че корабът е в критичен район откъм навигацията.

Времето е благоприятно и мореплавателите поддържат курс към архипелага Кабо Верде, плавайки към целта си – остров Ливингстън

„Намираме се в район с потенциална опасност за навигационната сигурност. Възможно е районът да генерира опасност, но към момента нямаме никакви притеснения. Не се наблюдават никакви подозрителни обекти около нас, във видимия ни обхват или в обхвата на радиотехническите ни средства. Следваме курс, при който, с тази скорост от около 9-9.5 възела, след около две денонощия и половина ще напуснем района“, отбеляза той.

Районът с потенциална опасност за навигационната сигурност край бреговете на Западна Африка и на юг в Гвинейския залив е с повишен риск от набези на местни пирати. Корабите, преминаващи в тези води, трябва да внимават за нередни действия, извършвани от съмнителни плавателни съдове – такива, които не са обозначени, нямат име или сигнални светлини, движат се в разрез с общоприетите правила за корабоплаване и т.н.

Корабът ще премине в близост до островите Кабо Верде, където екипажът бързо може да реагира и да потърси помощ при евентуална опасност, каквато на този етап няма, подчерта кап. Муевски.

След като заобиколи Кабо Верде от изток, „Св. св. Кирил и Методий“ ще продължи да се движи поне още шест-седем денонощия на юг-югозапад към най-източната част на Южна Америка – бреговете на Бразилия край Ресифе, допълни старши помощник-командирът.

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us