Новини

Балтик пайп свързва Полша с датския и норвежки газ

Правителството на Дания даде съгласие за преминаване през датски териториални води на газопровода „Балтик пайп“, предаде ТАСС.
Разрешението за строителство е издадено от министерството на енергетиката и климата на 25 октомври, съобщи в комюнике компанията оператор на полската газопроводна мрежа Газ-систем (Gaz-System).
Разрешението обхваща и двата участъка от съоръжението, разположени в териториалните води на Дания. Общата дължина на газопровода в двата участъка е 133 километра.
В момента се извършва процедура по избор на доставчик на тръби и избор на изпълнител на строителните дейности, допълни главният изпълнителен директор на Газ-систем Томаш Стемпен.
Съгласието на Дания е първият от трите етапа за получаване на всички необходими разрешителни за „Балтик пайп“.
„Балтик пайп“ преминава по дъното на Балтийско море и съединява Полша с норвежкия шелф през Дания, припомня ТАСС. Проектът предвижда три етапа: съединяване на норвежката и датската газопреносна мрежа, разширяване на инфраструктурата в Дания и строителството на самата тръба „Балтик пайп“, която да свърже Полша и Дания по дъното на Балтийско море. Планираната мощност на газопровода е 10 млрд. куб метра годишно. Полските власти възнамеряват да завършат строителството до 1 октомври 2022 година.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us