Новини

БАН пише регулация за БЛА

Три милиона ще бъдат произведени през 2017 г.

От Института за космически изследвания и технологии при БАН изготвят нормативна рамка и се очаква през пролетта да бъде създаден пакет от подобни нормативни документи.

Причината е растежът на сектора през последните години, както и опасенията, че дроните могат да бъдат използвани не само за мирни цели, а дори за терористични атаки. Такъв тип инциденти с безпилотните летателни апарати (БЛА) бяха регистрирани в Турция, Италия, Великобритания, Франция и Германия. От друга страна има случаи, когато дроните нарушават личното пространство.

Регулациите на безпилотните летателни апарати ще бъдат разделени на три категории: клас свободен, клас специфичен и клас сертифициран. Първите два класа включват апарати до 25 кг., а сертифицираните са до 150 кг. Клас свободен се дели на две подкатегории. В едната дрони до 250 гр., които се движат в зоната на видимост, няма да имат нужда от регистрация. В другата – БЛА, които се използват за свободно летене, но са извън зоната на видимост, ще трябва да бъдат регистрирани.

Специфичната категория предвижда, че дронът може да лети извън зоната на видимостта, което изисква разрешение от оторизираните власти за това. При сертифицираната група засега е известно, че дроновете ще трябва да преминат през същите степени на сертификация, през които минават всички останали летателни апарати.

Ще има забранени за летене зони – например на 5 километра от летищата. И следователно всеки дрон, който лети в тази зона е чужд и трябва да се свали. Защото излъчването на сигнала “свой-чужд” е доста скъпо и не си струва да се използва при такива сравнително евтини безпилотни летателни апарати.

Производството на безпилотни летателни апарати за лична и комерсиална цел ще скочи с 39% през 2017 г. в сравнение с 2016 г. Генерираният оборот ще надмине 6 млрд. долара, а до 2020 г. той ще достигне 11,2 милиарда долара. Също така в рамките на настоящата година, по прогноза на Gartner, ще бъдат произведени три милиона такива машини

Въпреки, че пазарът на цивилни дронове се сблъсква с регулации от страна на много правителства, тяхната популярност не намалява. Анализаторите очакват значителен ръст на пазара, но и подчертават, че динамиките в личния и комерсиалния сегмент са много различни.

Персоналните дронове ще продължават да увеличават популярността си, предлагайки разширяване на функционалностите мобилните устройства при правене на снимки и давайки нови възможности за развлечение. Те могат да летят на къси дистанции, обикновено не повече от 5000 м, за около един час, като височината на полета им е ограничена до около 500 м. Теглото на тези устройства обикновено е под 2 кг., а цената – под 5000 долара. Оборотът в сегмента се очаква да достигне 3,7 млрд. долара до края на годината.

Пазарът на комерсиални дронове е значително по-малък. Комерсиалните дронове обикновено могат да носят повече товар, летят по-дълго и имат дублирани сензори и контроли, което ги прави по-безопасни. Те могат да са специализирани за определени дейности, като картографиране, доставка на стоки или инспекция на индустриални съоръжения. Цените варират според конкретните изисквания. Сумарните приходи от такива машини се очаква да достигнат 2,4 млрд. долара до края на 2017 г.

Дрон охранява Рила

maxresdefault

Националният парк Рила ще има нов помощник – дрон, който ще подпомага работата по наблюдение и контрола на защитената територия и ще заснема интересни обекти за целите на образователни и екологични програми, съобщи шефът на парка Красимир Андонов

Дронът Inspire 1 е с професионална 4К видеокамера с висока резолюция, тежи 2935 грама, вертикалната точност на полета (в режим GPS) е 0,5 м, а хоризонталната – 2,5 м, с максимална ъглова скорост 300°/сек. Максималната височина на полета е 4500 м. Максимална скорост на вятъра, при която дронът може да лети, е 10 м/сек, а максималното време на полет е 18 минути при температура от -10° до 40° C.

Снимат 100 природни забележителности у нас и в Македония

Нов проект, наречен „Дигитална природа“, ще заснеме с дрон 100 обекти в България и в Македония. Начинанието е на неправителствените организации „Без граници 21 век“ от Кюстендил и Организацията на жените от Щип, съфинансиран от Европейския съюз.

Ще се направи уеб портал на проекта на 3 езика – български, македонски и английски, на който ще бъде качено цялото дигитално съдържание под формата на цифрови снимки, видео клипове, 360-градусови панорами, виртуални разходки, въздушни снимки с дрон, словесно описание на обектите, gps координати и други.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us