Новини

Банките очакват до 22 юни разсрочване на кредитите

Банките очакват хиляди да разсрочат задълженията си заради кризата с пандемията от коронавирус и последиците за икономиката у нас. Това заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките у нас, предаде bTV.
Все още обаче няма обобщени данни колко клиенти са поискали това след утяърдените промени, даващи това право.
Срокът за подаване на молба е 22 юни.
Вероятно се очакват и други промени в регулациите.
Припомняме, че повечето търговски банки вече обявиха на сайтовете си условията, по които всеки длъжник ще може да кандидатства за отлагане на плащанията по своите задължения.
Това имат право да направят както граждани, така и фирми, които са в състояние да докажат, че са загубили доход заради противоепидемиологичните мерки. Другото важно условие е кандидатите да нямат просрочия повече от 90 дни по кредитите си.
Може да се кандидатства за отлагане на плащанията както на лихви, такси и комисиони и главници по задълженията към банки, така и само за главници.
Срокът на отлагане не бива да надвишава 6 месеца, но не по-късно от края на годината. При сключване на договора за отлагане длъжникът и кредиторът подписват нов погасителен план за изплащане за периода след изтичането на мораториума както на отложените за неговия срок суми, така и на остатъчната част на дълга.
Гражданите и бизнесмените, които искат отлагане на плащанията по задълженията си трябва да са наясно, че за невярна информация, която са подали в исканията си до банките, носят съответната отговорност.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us