Новини

Беларуски активист, украинци и руснаци с Нобел за мир

Нобеловата награда за мир за тази година беше присъдена днес на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация „Мемориал“ и украинския Център за граждански свободи, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че наградата има голямо символично значение в контекста на продължаващата война в Украйна.

„Норвежкият Нобелов комитет би желал да награди трима забележителни борци за гражданските права, демокрацията и съвместното мирно съжителство в трите съседни държави – Беларус, Русия и Украйна“, обяви неговата председателка Берит Райс-Андерсен.

„Със своите постоянни усилия в полза на човешките ценности, противопоставянето на милитаризма и защитата на принципите на правото, тазгодишните лауреати съживиха и почетоха визията на Алфред Нобел за мир и братство между народите, визия, от която имаме огромна нужда в днешния свят“, каза Райс-Андерсен, цитирана от Асошиейтед прес.

Тя призова беларуските власти да освободят от затвора Алес Беляцки, съобщи Ройтерс.

Попитана от репортер дали решението на Норвежкия Нобелов комитет е „подарък“ за 70-ия рожден ден на руския президент Владимир Путин днес, Райс-Андерсен отрече.

„Винаги даваме наградата за нещо, а не срещу някого“, подчерта тя. Райс-Андерсен добави, че наградата няма отношение към Путин, „освен че неговото правителство, подобно на това в Беларус, представлява авторитарно правителство, което потиска активистите правозащитници“.

„Лауреатите на Нобеловата награда за мир представляват гражданското общество в своите държави. От много години те насърчават правото да се критикува властта и защитават основните права на гражданите. Те са положили огромни усилия за документиране на военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с власт. Заедно, те демонстрират важността на гражданското общество за мира и демокрацията“, заявиха от комитета в официалното си съобщение.

Алес Беляцки е сред основателите на групата за човешки права „Вясна“ и в момента е задържан от беларуските власти, припомня ДПА. Руската неправителствена организация „Мемориал“ е създадена след разпадането на СССР и изследва нарушенията на човешките права по време на съветската ера. Тя беше принудена да прекрати дейността си по-рано тази година, вследствие натиска на Русия срещу организации, които се противопоставят на войната в Украйна.

Нобеловите награди за мир с парично изражение в размер на 900 000 долара ще бъдат връчени в Осло на 10 декември – датата на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, който ги основава в своето завещание от 1895 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us