Новини

Без паркиране в центъра на София в дните с повишено замърсяване на въздуха

На заседание вчера (16 януари) комисията по околна среда към Столичния общински съвет разгледа и подкрепи предложение, представено от зам.-кмета по околна среда на София Йоана Христова, за промяна в част от елементите към механизма за реакция при замърсяване на въздуха в столицата. Механизмът е част от Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на Столична община до 2020 с над 100 мерки, а докладът с окончателния му вариант предстои да бъде разгледан и приет на заседание на Столичния общински съвет на 25 януари 2018 г.

Новите мерки включват: забрана за паркиране в части или в цялата синя зона, забрана за влизане в карета от центъра, сезиране на КАТ за масирани проверки и въвеждане регламент за навлизане на МПС в Зона „Център“ на принципа четни и нечетни номера на автомобилите. Мерките ще се прилагат в две ситуации – при отчитане на прогнозна стойност, надвишаваща 200 мг/кв.м. в два последователни дни или при реално отчетено замърсяване от над 200 мг/кв.м. в два последователни дни на две от градските станции или за един ден на четири от градските станции. Допълнително ще се въведе и т.нар. „зелен билет“ на цена от 1 лв. на ден за целия градски транспорт. Мерките ще се прилагат заедно или поотделно по преценка на екипа на Столична община.

С комисията отпадат предишните мерки за увеличение на цената на синята зона от 2 лв. на 4 лв. в дните с очаквано превишение и безплатно паркиране в буферните паркинги срещу документ за масов градски транспорт (билет или карта) за съответния ден.

От комисията подкрепят даването на мандат на кмета на Столична община за внасяне на предложения за промяна в националното законодателство, касаещо поставяне на стикери за екологичния клас МПС. Промените предвиждат да се даде възможност на общините да ограничат движението на МПС според екологичния клас в случаи на необходимост.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us