Новини

Бодлите на морските таралежи вдъхновиха създаването на по-устойчив цимент

Вдъхновени от уникалната структура на бодлите на морските таралежи, учени от университета в Констанц, Германия, изобретиха нов начин да направят цимента по-издръжлив, предаде агенция ЮПИ.

Черупката на морския таралеж е направена от калцит, който е сравнително крехък материал. За разлика от нея, малките бодли на повърхността ѝ са изненадващо устойчиви. Здравината им се дължи на подредбата им в стил тухлена стена – твърди материали наредени върху меки материали.

Учените откриха начин да пресъздадат този подход на подреждане на ниво наночастици, карайки макромолекулите на цимента да вършат работата на хоросан, който придържа прецизно подредени кристални блокове.

Кристалните блокове в калцитната черупка на морския таралеж не се пропукват, защото те предават енергията от външните сили върху обкръжаващите ги слоеве от по-мек материал. При тези създания „хоросанът“ е калциевият карбонат.

„Бодлите на морските таралежи и черупките на мидите са направени от калцит, защото във вода има големи количества калций“, обясни Хелмут Колфен от университета в Констанц. „Хората имат много по-добри строителни материали от калцитите. Ако успеем да проектираме структурите на материалите и да възпроизведем „чертежите“ на природата, ще можем да произведем много по-устойчиви на фрактури материали – висококачествени материали, вдъхновени от природата“, заяви Колфен в допълнение.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us