Новини

Борисов спря обществени поръчки

Премиерът Бойко Борисов разпореди инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство. „Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари“, заяви премиерът в края на февруари. Скандалът започна след като в средата на февруари премиерът разпореди да бъде спряна спорната обществена поръчка за магистрала „Хемус“, която трябваше да бъде изпълнена за близо 1 млрд. лв. от фирми, които са свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и с директора на „Лукойл“ Валентин Златев. Борисов призна, че прави опит да изчисти съмненията за скрити схеми и договорки.

„Когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил“, каза премиерът. По-късно увери, че никой – нито в България, нито извън нея, не му е давал подобен съвет. В обществото се появиха коментари, че Брюксел е недоволен от факта, че големите обществени поръчки се печелят от едни и същи фирми, някои от които с неясна собственост.

Последваха още спрени поръчки, само дни по-късно. По нареждане на премиера, бяха спрени поръчки за над половин милиард лева, изчислиха медиите. Едната беше на Югозападното горско стопанство за 95 млн. лева за изграждане на горски пътища, а другата за близо половин милиард лева без ДДС, които МВР щеше да изхарчи за ново предприятие за лични документи. Бяха спрени и големи поръчки на община Варна.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us