Новини

Черна дупка изригна със силата на 1000 Слънца

Астрономи заснеха ярки изригвания на черна дупка, която поглъща материя от съседна звезда. Явлението се е състояло на 7800 светлинни години от Земята и едно от най-ярките през последните години. V404 Cygni е първата черна дупка засечена в нашата галактика.

Екипът от астрономи, ръководен от университета в Саутхамптън, посочват, че наблюденията предоставят нова информация за същността на черните дупки. Те анализират данни за цвета, скоростта и мощността на червените искри и заключават, че светлината е излъчена от основата на потоците й. Произходът им е все още неизвестен, макар че се предполага, че се дължат на силни магнитни полета.

Такива явления се регистрират трудно, тъй като са непредсказуеми и редки и астрономите трябва бързо да реагират. Изригване от V404 Cygni за последно е наблюдавано през 1989 г.

Генерираните искри са били с ослепителен интензитет равняващ се на мощността на близо 1000 Слънца. Учените са заснели изригването с инструмент на телескопа “Уилям Хершел” в Ла Палма на Канарските острови.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us