Новини

Черпим опит от ОАЕ

България може да ползва опита на Обединените арабски емирства в областта на информационните технологии и дигитализацията в изграждането на т.нар. „умни градове“. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която посети изложение за иновационни дигитални технологии в рамките на Световния градски форум, който се провежда в столицата Абу Даби. Този вид инвестиции са сред приоритетите за развитие на градовете в следващия програмен период. Управлението на градските системи е неразривно свързано и с темата за внедряване на зелени и екологични решения, които също са широко застъпени в съвременното градоустройство, представено на форума. Според Николова българските урбанисти, регионалисти, архитекти и строители могат да приложат добри практики от ОАЕ при реализацията на проекти, свързани с изграждането и модернизацията на инфраструктурата и естественото съчетаване на градските елементи с природата.

В областта на пътната безопасност страната ни може да проучи опита за намаляване на скоростта в критични пътни участъци (кръстовища, пешеходни пътеки, локални платна) чрез съчетаване на различни видове пътни настилки, като асфалт и павета, както и системи за управление на трафика. С цел подобряване на безопасността страната ни може постепенно да започне да подменя пътната маркировка, която вместо с боя да се обособява с вградени релефни светлоотразители. Особено ценен за България ще е и опитът в областта на градското обзавеждане и достъпната среда.

Дигитализацията на културно-историческото наследство и експонирането му за туристически посещения също е тема на възможно партньорство. По примера на съвременните културни институции в Абу Даби, българските музеи и галерии могат да представят част от колекциите си върху компютърни технологии, като туристите само с кликове по дисплеи да разгледат по-добре даден експонат и да научават повече информация за него.

Все по-актуални за съвременните градове стават и фитнес уредите за упражнения на открито или в офиса. В рамките на изложението бяха демонстрирани уреди за тренировки в условията на 3D виртуална реалност. Така спортуващият се пренася на горска пътека, а каращият колело – на велоалея сред природата. По този начин се стимулира активното спортуване, особено в градски райони, в които няма условия за спорт на открито.

Зам.-министър Николова разгледа и специализирана техника за преместване на големи дървета. Технологията позволява стари и големи растения да се преместват при реализация на ремонтни и строителни дейности. По този начин няма да се стига до конфликти с обществото, когато се налага отсичане на дърво или неговото окастряне, а и ще се пази старата зелена система на градовете.

По време на изложените бях презентирани и големи проекти, свързани с развитието на модерна градска среда чрез изграждане на нови квартали в Москва, Мароко, Обединените арабски емирства и др. Проектите съчетават „безконфликтно съжителство“ на високо и ниско строителство, повече зелени площи и вписване на природните дадености към средата чрез отваряне на кварталите към съществуващи водни обекти, природни образувания и др.

Зам.-министър Деница Николова постави символично България и столицата София на световната карта, разположена на изложението.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us