Новини

„Кристис“ оттегли картата на Валдзеемюлер поради съмнения за фалшификация

Аукционната къща „Кристис“ оттегли от търг, насрочен за днес (13 декември) в Лондон, смятаното за неизвестно пето копие на 510-годишна карта на германския картограф Мартин Валдзеемюлер, наречена „удостоверение за раждането на Америка“, защото е дала името на Новия свят. Това се наложи, тъй като експерти изразиха съмнение за автентичността на новооткритото копие.

По предварителна оценка картата щеше да се продаде за сума от порядъка на 600 000 – 900 000 британски лири (788 000 до 1,2 милиона щатски долара).

Алекс Клаусен, базиран в Сан Диего дистрибутор на редки карти, сравнява копието на 510-годишната карта с изображения с висока разделителна способност на другите известни копия. Според него печатът или е било много плътен или напълно липсвал на места. Други признаци за повдигнатите съмнения са отпечатването върху участък с лепило, както и наличието на мистериозна бяла линия, съответстваща на скъсване при едно от официалните копия.

„Направихме задълбочен анализ и намерихме доказателства, които подкрепят твърденията, че е използвана снимка за създаване на фотомеханично възпроизвеждане“, заяви Джулиан Уилсън, специалист в отдел „Книги и ръкописи“ на аукционната къща „Кристис“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us