Новини

Да лежиш два месеца и да получиш 16 000 евро

Обява за набиране на доброволци, публикувана от френския Институт по космическа медицина и физиология край Тулуза, звучи почти като мечтата за много хора. От института търсят мъже между 20 и 45 г., които да лежат в продължение на 60 дни, а в замяна ще получат 16 хил. евро. Кандидатите трябва да не са пушачи, да не страдат от алергии, да имат индекс на телесната маса от от 22 до 27.

От тях ще бъдат избрани 24 души, които за 60 дни ще трябва да останат в легло, с леко наклонени надолу глави, но не повече от 6 градуса. По време на този период те ще трябва да се хранят, мият и извършват всички телесни функции в легнало положение, като трябва поне едно рамо да е винаги в контакт с леглото или рамката му. Самата работа ще бъде предшествана и последвана от редица тестове и измервания.

Целта е да се изследват ефектите на микрогравитацията върху човешкото тяло. Има случаи, в които сърдечно-съдовата система не може да работи по същия начин, както преди експеримента, възможно е поява на ниско кръвно налягане и световъртеж. Участниците ще претърпят и ефекти, наблюдавани при астронавти прекарали дълго време в Космоса като отслабена мускулатура, намалена костна структура, трудност при стоене изправен.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us