Новини

Дания праща нежеланите мигранти на остров

Дания ще задържа нежелани мигранти на необитаем остров. Откакто мигрантската вълна през 2015 г. я накара да възстанови контрола по сухопътните си граници, Дания, управлявана от десноцентристко коалиционно правителство, подкрепяно от дясната популистка антиимиграционна Датска народна партия, може да се похвали, че е приела близо 100 законодателни поправки, ограничаващи правата на чужденците.

Предложението е на антиимигрантската партия. Идеята е да се концентрират на необитаем остров отхвърлените кандидати за убежище и тези, които имат криминално досие, докато чакат да бъдат депортирани, както и онези, които не може да бъдат върнати в страната им.
Настанен в бивш изследователски център за животински заразни болести на остров Линдхолм, този център за задържане до 2021 г. ще приеме до 125 души, някои от които бързо ще напуснат страната, но други ще бъдат принудени да останат за неопределено време.
Предложеният от Народната партия проект бе приет без възражения от правителството. „Щом са нежелани за датското общество, не трябва да притесняват обикновените датчани“, оправда решението във Фейсбук Ингер Стьойбер, популярната, но и спорна министърка на имиграцията и интеграцията.
Няколко хиляди датчани излязоха на улицата, за да протестират срещу този проект и новия удар за имиграцията.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us