Новини

Държавната голф стратегия напредва


Лансираната от регионалния министър Асен Гагаузов идея държавата да дава терени на голф инвеститори, която срещна бурната съпротива на еколози и граждани и беше временно замразена от премиера Сергей Станишев, бавно върви към реализация. С година закъснение заради очакваната положителна оценка от екологичното министерство, правителството одобри Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма в България за периода 2009 – 2013 г. Тя задава основните насоки за развитие на сектора у нас в следващите пет години, като специално място в нея е отделено на голф туризма.
Според документа, България се нуждае от 30 голф игрища, за да се превърне страната в рай за богатите туристи и да стане целогодишна дестинация. Строителството им трябва да се осъществи чрез публично-частни партньорства, които да се стимулират от държавата. Като най-подходящи места за строеж на голф комплекси са отбелязани районите Боровец – Самоков, Балчик – Каварна, Поморие, Созопол, Банско, Пампорово.

Насоките за изграждането на голф стратегията са дело на екип, оглавяван от регионалния министър Асен Гагаузов и министъра на екологията Джевджет Чакъров. За момента все пак в стратегията се отчита, че при построяването на голф игрищата се увреждат почвите, изсича се растителност и се променя обликът на териториите.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us