Новини

Деконструкция: Кой срути моста „Моранди”

В Италия търсят виновни, у нас – взимат спешни мерки

11

h 54554731 1024x682

h 54555044 1024x749

h 54555390 1024x683

Снимки от разрушенията. https://netnews.com.mt

38 загинали, десетки ранени и над 400 евакуирани.  На 14 август част от известния като моста „Моранди” в Генуа рухва.  Пропадат 100 местра от двете платна на дългия 1182 м и висок 90 м мост на автострадата №10 от Генуа до Франция.  Родния град на Кристофор Колумб търпи непоправими морални и материални за над 11 млрд. евро, пишат медиите в Италия.

Кой

Първоначално се говори за гръм, който е паднал и разрушил конструкцията, но тази версия веднага е отхвърлена и започва да се говори за лоша поддръжка на моста, като се споменава, че той не е бил изчисляван за такъв увеличен трафик на тежкотоварни автомобили.

Ванти

Мостът е построен от строителния инженер Рикардо Моранди (1902 г. – 1989 г.) през периода 1963-1967 г. Кострукцията е вантова. Вантите (от фламандски want) са прави елементи, най-често въжета, опънати под наклон и свързващи висок вертикален елемент с някаква основа. Вантите са част от ветроходните кораби, където укрепват мачтите, стенгите и брамстенгите . В строителството вантите са основен елемент на вантовите конструкции. Италианският инженер Марция Марандола, професор по история и архитектура в университета в Сапиенца, коментира, че създателят на моста Моранди, заедно с Пиер Луиджи Нерви (пионер в употребата на армиран бетон), са сред едни от най-изтъкнатите италиански инженери от 20-и век. Моранди е първият, използвал предварително натегнат армиран бетон още в началото на 1950-те години – техника, която по онова време е иновативна и експериментална. Според Марандола, мостът е построен е при особено деликатно равновесие, изчислено за точно определено тегло, с маржове за безопасност. Най-деликатните елементи са елементите от предварително натегнат армиран бетон, опънати между настилката и пилоните, които амортизират всяко преминаване. Това равновесие е подписът на Моранди, подчертава Марандола.

Трафик

Днес трафикът е два пъти по-интензивен, отколкото се е предвиждало при изграждането му. Сега минават над 100 млн. превозни средства на година, включително на свръх тежкотоварни ТИР-ове. Докато според създателите на съоръжението през шейсетте години на миналия век максималният брой на автомобилите и камионите и бил четири пъти  по-малък – 25 млн. коли. Едно от решенията е било да се облекчи тежестта по моста чрез отклоняване на част от движението. От 10 години се мисли и за изграждане на алтернативен маршрут, най-вече за тежкотоварните камиони. Трудно би могло да се мисли за разрушаването му и заради интензивния жп трафик под моста, който щеше да бъде парализиран. Вантовите мостове са деликатни съоръжения, които искат по-специално внимание – както мостът Бруклин в Ню Йорк или Айфеловата кула в Париж. С времето поддръжката им струва повече от изграждането им и е много трудно да се правят конкретни интервенции по тях.

Пророчества и политика

Според италианската преса проблемите на моста отдавна са били известни и мнозина са предупреждавали за евентуалната трагедия. През 2012 г. тогавашният президент на Конфедерацията на индустриалците в Генуа Джовани Калвини заявява пред местния в. “Secolo XIX”: „Когато след десет години мостът „Моранди“ се срути, всички ще трябва да чакаме на опашка с часове, за да преминем през Генуа!“ В града предприемачите настояват с години за проект за заместването на моста с обходна магистрала, но той е бил отхвърлен яростно от управляващото сега в Италия движение „Пет звезди“ като „ненужен“. Според петзвездниците, чиито неформален лидер Бепе Грило е от Генуа, мостът бил устойчив, вършел си прекрасно работата и щял да издържи поне още 100 години. В момента изказванията на Грило не могат да се намерят в интернет.

Частно или държавно

Мостът се поддържа от частната компания  „Аутостраде пер л’Италия“, която твърди, че е спазвала всички изисквания и редовно е извършвала проверки, както и че между 2012 г. и 2017 г. е харчила над 1 млрд. евро годишно, за да поддържа пътната си мрежа, която се простира на 3000 км. „Аутостраде пер л’Италия“ има един и същи собственик с текстилния концерн „Бенетон”. В момента акциите им се срутиха, почти както мостът.

Вицепремиерите на Италия Луиджи Ди Майо и Матео Салвини обявиха, че автомагистралите ще бъдат национализирани, за да бъдат модернизирани и сигурността им да бъде поставена под непрекъснат качествен контрол. Двамата популисти обвиниха собствениците на „Бенетон“, че непрекъснато качвали цените на тол таксите, за да богатеят безнаказано, без да инвестират в пътната мрежа. Стопанисващата италианските магистрали компания Атлантия ще бъде глобена 150 млн. евро за немарливост и безстопанственост.

Дивиденти

Акционерите на Атлантия (Atlantia), са получили 994 милиона евро дивиденти през 2017 г., съобщава френският в. „Прованс“, цитирайки данни на investing.com. За първите шест месеца на 2018 г. групата Атлантия вече е изплатила 654 милиона евро дивиденти на акционерите си.

300

Дни след трагедията става ясно, че за 300 моста и виадукта от пътната мрежа на Италия не са в добро състояние, според експресна проверка на състоянието на транспортните съоръжения. Специалистите са констатирали във въпросните 300 мостове опасни аномалии, които поставят на изпитание тяхната надеждност. Затова те трябва бързо да бъдат основно ремонтирани или разрушени и построени отново. В страната има общо 40 хиляди подобни съоръжения. Само  през миналата година се срутиха два виадукта на автомагистрали – единият до град Агридженто на о. Сицилия, а другият край намиращия се южно от Торино град Кунео. За щастие и при двете катастрофи нямаше човешки жертви и големи материални щети.

Спестовност

Между 2008 г. и 2015 г. разходите за инвестиции и поддръжка на транспортната инфраструктура в Италия са паднали с 58%, показват данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Европейската комисия коментира, че от известно време насърчава управляващата коалиция в Рим да приоритизира инфраструктурата. През април Рим одобри план на стойност 8,5 млрд. евро за магистралите, включително и тези в Генуа. Италия ще получи и 2,5 млрд. евро от европейски фондове за периода 2014 – 2020 г. за мрежова инфраструктура.

Икономическият министър на Италия Джовани Триа се опитва да убеди Брюксел да отпуснат 140 млрд. евро за десет години за мащабен план за инфраструктура на Италия.

Конструкторът на мостове

Конструкторът Моранди работи по 30 моста през живота си. Много от тях са изключително красиви и смятани за продукт на човешкия гений. Такъв е гигантският мост над езерото Маракаибо във Венецуела (най-дългият в света при построяването му през 1962 година), както и моста Баракиля в Колумбия. През 2017 г. мостът близнак на този в Генуа – Вади ал-Куф в Либия, построен пак през 60-те години от Моранди, е затворен, заради конструктивни проблеми.

1280px thumbnail

Мостът близнак в Либия, който е затворен от 2017 г.

General Rafael Urdaneta Bridge view from the lake to Cabimas side

Гордостта на Моранди във Венецуела.

Bridge over the Magdalena River (16049525434)

Почеркът на Моранди е оставен и в Колумбия.

39161535 1900470286707836 571308891787231232 n

В социалните мрежи се появи тази снимка, за която се твърди, че е от моста в Генуа. Това не може да бъде доказано.

17 съоражения у нас за ремонт!

Министерствата на транспорта и на регтионалното развитие трябва да предложат вариант, при който да се започне едновременен ремонт на голяма част от пътната и транспортна инфраструктура у нас. Това разпорежда премиерът Бойко Борисов на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски веднага след трагедията в Италия, става ясно от разпространената стенограма от заседанието на министерския съвет.

„Откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по „Тракия“ и по „Витиня“ те са по план. Искам да ми подготвиш решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове”, казва премиерът на строителния министър.

Нанков отбелязва, че 211 моста у нас се нуждаят от ремонт, като сред тях са и половината (17) от тези, през които минават автомагистрали. Миналата година са ремонтирани 7 моста, тази – пет – за общо 108 млн лв.

Няколко дена по-късно става ясно, че са нужни по предварителни разчети 130 млн. лв. за ремонт на 17 мостови съоръжения по републиканските пътища.

Мостовете и виадуктите по магистралите се поддържат в добро експлоатационно състояние, прави се планова поддръжка, въпреки че някои от тях не са ремонтирани от повече от 30 години, отчете се Нанков. Той напомни, че през миналата година са направени седем планови ремонта, а през тази година се работи по 5 съоръжения.

В недобро експлоатационно състояние по магистралите остават 17 моста, които ще ремонтираме спешно, подчерта той. Точно за тях са необходими тези около 130 млн. лв. Нанков поясни, че не става дума за палиативни и кризисни мерки. Министърът увери, че в България мостовите съоръжения са се поддържали и ще се поддържат още по-добре.

Случилото се в Италия повдигна много въпроси. Докато Европа се е вторачила в борбата с тероризма и с нахлуващите мигранти и се опитва да докаже на себе си и на света колко либерална е все още, се оказва, че Старият континент не може да опази в мирно време собственото си население. Освен падащи мостове, в Европа горят и сгради – справка: пожарът в 24-етажния небостъргач в Лондон през юни 2017 г., в който загинаха 80 човека, взривяват се цистерни – справка: пожарът край летището в Болоня, при който загинаха двама и бяха ранени ученици и от Силистра, падат лампи по главите на хората – справка: падналото осветително тяло в тунел Ечемишка през 2017 г., което уби на място жена.

Евролидерите се хвалят с отпуснати и усвоени средства. Европейците обаче задават въпроси дали собствените им пари се използват по предназначение и за тяхно добро.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us