Новини

Ден на отворените врати на борда на кораб, изследвал Черно море

Представят резултатите и постиженията от проекта „Black Sea MAP“ с ден на отворените врати на борда на изследователския кораб „Havila Subsea“, утре от 13:00 ч. на пристанището в Бургас. Гости на събитието ще бъдат министърът на културата Боил Банов и зам.-министърът Амелия Гешева, съобщиха от Министерството на културата.

Изследователският кораб „Havila Subsea“ ще бъде в Бургаското пристанище срещу Морската гара и ще бъде отворен за посетители.

Морският археологически проект „Черно море“ е дългосрочен и се осъществява в българската акватория на Черно море от 2015 г. досега. Проектът е финансиран от дарение от Фондация за експедиции и образование във Великобритания.

Основните партньори в проекта са Центърът за морска археология, Университет на Саутхемптън, Великобритания и Центърът за подводна археология – България, подпомагани в работата си от специалисти от САЩ, Швеция и Гръция.

Основната цел на проекта е осъществяването на морски археологически проучвания в българските води на Черно море, за да бъде картографирано подводното културно наследство на България. По този начин проектът ще допринесе за създаването на база данни за човешката дейност в региона през праисторическите и исторически периоди и за влиянието на тази дейност върху околната среда.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us