Новини

Димитър Съсълов бе обявен за доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски“

Световният учен, физикът проф. Димитър Съсълов бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Физическия факултет. Проф. Димитър Съсълов е един от най-успешните астрономи и астрофизици в света през последните три десетилетия и активен популяризатор на науката, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Тържеството бе открито от декана на Физическия факултет проф. Георги Райновски, който представи накратко проф. Съсълов. Той заяви, че проф. Съсълов е предложен за високото отличие за научни постижения в областта на астрономията и астрофизиката, и за приноса му в развитието на научното, педагогическото и културно сътрудничество между университета и чуждестранни институции.

Проф. Димитър Съсълов от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън на университета Харвард е сред най-успешните астрономи и астрофизици в света през последните три десетилетия. Радва се на всеобщо признание не само като учен, но и като активен популяризатор на науката.

Проф. Съсълов получава магистърска степен по физика (1986 г.) и защитава докторантура (1988 г.) във Физическия факултет на Софийския университет. Още като студент публикува свои изследвания в международни астрономически списания. През 1990 г. защитава докторска степен по астрономия в университета на Торонто, Канада. От 1993 г. е преподавател, а през 2003 г. става професор в Харвардския университет, САЩ.

Деканът на Физическия факултет отбеляза, че проф. Съсълов се занимава с изследвания на връзката между вещество и излъчване както в звездните и планетните атмосфери, така и в техните вътрешни слоеве.

„Някои от най-значимите му постижения са свързани с откриването на екзопланети, подобни на Земята. Първото откритие на екзопланета чрез пасажния метод е дело на Съсълов и неговите сътрудници през 2002-2003 г. Откритата от тях OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец е и най-далечната екзопланета, известна през онези години. Проф. Съсълов е един от водещите изследователи на космическия телескоп „Кеплер“ и има огромни успехи в откриването и изучаването на екзопланети“, каза проф. Райновски и допълни, че проф. Съсълов е автор на над 700 научни публикации, цитирани около 38 000 пъти. 12 от публикациите му са намерили място в двете най-престижни научни списания в света – „Сайънс“ (Science) и „Нейчър“(Nature). Неговият Хирш индекс (h-индекс) е 87 (NASA ADS). През 2006 година Димитър Съсълов основава мултидисциплинарен център, който обединява учени от различни области, на който е директор и до днес.

Проф. Съсълов е сред изследователите, ръководещи някои от най-успешните астрофизични и космични мисии през последните години. Създател е и на мисията на НАСА Космически телескоп „Кеплер“, който за три години е изследва 100 000 звезди в търсене на екзопланети. От 2010 г. насам е изследовател и в мисията, наследила „Кеплер“ – космическия телескоп TESS. Носител е на множество награди.

Проф. Райновски обърна внимание, че научнопопулярната книга на проф. Съсълов „Животът на свръхземите“ е издадена на български език през 2013 г. Той подчерта, че след завършването на докторантурата си по физика в Софийския университет, проф. Съсълов не е прекъсвал контакт с колегите си и студентите в България, често изнася научни и научнопопулярни лекции, и семинари пред академичната общност и широката публика у нас.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова удостои проф. Димитър Съсълов със званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

Проф. Димитър Съсълов благодари сърдечно на ръководството на Софийския университет, на деканското ръководство на Физическия факултет и на колегите от академичната общност на родния му университет за голямата почит и посочи, че няма думи да изрази колко е щастлив и трогнат. Той отбеляза, че се вълнува да се върне отново в Софийския университет и да изнесе лекция за един стар, но и много нов научен проблем – големият въпрос за произхода на живота, който съвсем определено има космически и звездни перспективи.

Академичното му слово с презентация бе на тема: „Произход на живота: звездни перспективи“. Проф. Съсълов посочи, че ние, българите, имаме необичайна и дълбока връзка със звездното небе още от дълбоки времена и даде пример с „Именник на българските ханове“ и запазени свидетелства от древната ни история, в които можем да видим практичното знание и използване на звездите за времечисление и навигация, и подчерта, че в същото време това е и философски светоглед със съвсем определени звездни перспективи.

„В древността тези два различни аспекта прабългарите са споделяли и разпространявали между многото народности в Азия и Европа, ние знаем това от историческите документи и това не е много по-различно от днес, когато подобни нишки на научни познания и изследвания се споделят в международен и световен мащаб по целия свят“, подчерта проф. Съсълов. По думите му звездната перспектива си остава толкова валидна за всички нас, колкото и преди, макар и с много различен вид.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Мъск ще тества чипове върху хората
  Мъск ще тества чипове върху хората

  Компанията на Илън Мъск „Нюралинк“ (Neuralink) заяви, че е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето

 • България с първа награда Букър в навечерието на 24 май
  България с първа награда Букър в навечерието на 24 май

  Българският писател Георги Господинов и преводачът Анджела Родел получиха „Букър“ за книгата Времеубежище в навечерието на 24 май. Наградата „Букър“ е съкратеното и по-известно название

 • Двама саудитци на частно на МКС
  Двама саудитци на частно на МКС

  Частна космическа мисия отведе двама саудитски астронавти до Международната космическа станция (МКС), съобщи АФП. Капсулата на „СпейсЕкс“ се скачи в понеделник с с МКС. На

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us