Новини

Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на дискусия на тема „По-достъпни жилища в София“.

Разбирателството между предприемачи и община ще е от полза за всички и така ще спре практиката, установена досега, всичко да се прави на парче и в резултат да се изгражда една половинчата градска среда, каза още заместник-министър Шишков. Той обясни, че освен в диалога между община и бизнеса, вижда решението на проблема и в изграждането на ясен регламент в отношенията им. Така общината ще може да изпълнява ангажиментите си да изгражда инфраструктура, а предприемачите ще имат яснота колко ще им струва инвестицията в изграждането на жилища. По този начин, ако инвестираните средства в инфраструктура и строителство бъдат разпределени правилно, жилищата дори и да не струват по-скъпо, поне ще си струват парите, коментира още арх. Шишков и призова диалогът между общината и предприемачите да бъде възобновен. Това ще доведе и до условия, в които най-атрактивните райони в София, където интересът на инвеститорите е най-голям, да се развиват по най-оптимален начин.

Във възможностите на общината е да реши част от проблемите на паркирането в междублоковите пространства като намери механизъм съвместно с частния бизнес да изгради подземни паркинги. Това е възможно поради факта, че терените са общинска собственост, още повече, че и част от тях са отредени за подземни паркинги.

Арх. Шишков коментира още, че ролята на държавата е да подпомага този процес с по-добри закони и норми, които да са изпълними и лесно приложими и които да доведат до развитие на  хармонична градска среда.

Като пример регионалният заместник-министър посочи, че се готвят изменения в чл. 148, ал. 16 в Закона за устройство на територията. Утре предстои и втора дискусия по изменения в Наредбата за достъпна среда, като целта е да се запази принципът за достъпност на средата, но правилата в нормативния акт да са по-гъвкави. „Тези промени ще доведат до облекчаване на строително-инвестиционния процес, а така ще помогнем и на общините, и на предприемачите, за да може процесът на диалог и сътрудничество между тях в полза на гражданите да се рестартира, защото той беше зациклил“, каза още арх. Шишков.

 

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us