Новини

Днес е Световният ден на числото „π“

Днес отбелязваме Световния ден на числото „π“, познато на повечето хора като стойността му 3.14, то представлява съотношението на дължината на окръжността към нейния диаметър. Празникът се чества на 14.03, който по американския модел на календарен запис е 3.14. На този ден се пекат и много пайове заради еднаквото произношение на английски на „π“ и сладкиша пай.

Още преди повече от 2000 години започва изчислението на числото, което е варирало между съотношенията 256/81 до 339/108 в древен Египет и в индийските свещени книги Ведите.

Дълго време за приблизителна стойност е използвана дробта 22/7, макар че в Китай още през 5-ти век е открито по-добро приближение 355/113 = 3.1415929, което бива преоткрито през XVI век в Европа. През 1579 г. френският математик Франсоа Виет изчислява „π“ до 9 знака, а през 1596 г. холандецът Лудолф Ван Цейлен изчислява числото с точност до 32-рия знак в резултат на десетгодишен труд.

През 1767 г. немският математик доказва, че „π“ е ирационално число. Малко повече от сто години по-късно през 1882 г. друг немски математик Фердинанд фон Линдеман доказва, че с помощта на пергел и линийка не може да се построи квадрат с равна площ на дадена окръжност.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us